Külföld

2009.07.12. 09:16

A perui államfő új miniszterelnököt nevezett ki

Lima - Engedve az ellenzék nyomásának új miniszterelnököt nevezett ki Alan García perui elnök a szombaton bejelentett kormánybeli személycserék keretében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az államfő Javier Velásquez parlamenti elnököt nevezte ki miniszterelnöknek. A politikus az államfő vezette Amerikai Népi Forradalmi Szövetség pártnak a tagja, és Yehude Simont váltja fel a miniszterelnöki székben.
    
A perui ellenzék erélyesen követelte a személycseréket a kormányban azóta, hogy június elején az Amazonas medencéjében súlyos összecsapások törték ki a rendőrség és az őslakos indiánok között, akik tiltakoztak az ellen, hogy olaj-, illetve gázkitermelés történjen az Amazonas vidékén. 
    
A kormány szerint az összetűzésekben 23 rendőr és 10 civil vesztette életét, egy rendőrnek pedig nyoma veszett. Az erőszakcselekmények hatására a perui kongresszus visszavonta az indiánok tiltakozását kiváltó rendeleteket.
    
Alan García menesztette szombaton a védelmi, az igazságügyi, a belügyi és a mezőgazdasági tárca vezetőjét, miután a tüntetők részben őket okolták amiatt, hogy nem akadályozták meg az emberéleteket követelő zavargásokat. Megtarthatja tisztségét a befektetők körében népszerű Luís Carranza pénzügyminiszter, aki 3,2 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program megvalósításán fáradozik.


Forrás: MTI/Reuters/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!