Külföld

2009.07.13. 21:32

A világ legnagyobb diplomagyára: 320 ezer hallgatója van a román magánegyetemnek

Bukarest - A román oktatási minisztérium felszólította hétfőn a Spiru Haret magánegyetemet, hogy vesse alá magát a hivatalos minőségi ellenőrzésnek, mert csak így igazolhatja, hogy nem indokolatlanul vált a világ legnagyobb "diplomagyárává".

MTI

A bukaresti Spiru Haret magánegyetemre évente 320 ezer diák nyer felvételt. Az intézmény amiatt került az oktatási minisztérium látókörébe, mert felmerült a gyanú, hogy diplomák tízezreit bocsátja ki törvénytelenül. Az egyetem működése ettől függetlenül is szemet szúrt a román oktatási illetékeseknek, mivel csupán ebből az intézményből annyi diplomázó diák kerül ki évente, mint az összes többi romániai egyetemről. 
    
A Gandul című román napilap szerint az egyetem úgy növelte  41 ezerről 320 ezerre diákjainak számát, hogy minden engedélyezett szak esetében távoktatási képzést is indított. Ehhez azonban nem rendelkezett a szükséges minisztériumi engedélyekkel. 
    
Az oktatási miniszter szerint e törvénytelen eljárás miatt lehetett a román egyetem a világ legnagyobb oktatási intézménye, hiszen információi szerint a Buenos Aires-i egyetemnek is "csak" 240 ezer diákja van.
    
Ecaterina Andronescu oktatási miniszter hétfőn ultimátumot intézett a felsőoktatási intézmény vezetőségéhez. Figyelmeztetett: megszüntetik az egyetemet, ha annak vezetősége nem engedélyezi, hogy a felsőoktatási minőségbiztosító hivatal elvégezze a szükséges ellenőrzéseket. Ez utóbbiaknak ugyanis az egyetem éveken keresztül nem volt hajlandó alávetni magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!