Külföld

2009.07.08. 20:33

Amerikai üzenet Iránnak: ha szép szóval nem megy, jönnek a keményebb szankciók

Washington - Keményebb szankciók várnak Iránra, amelynek vezetése az utóbbi hetekben nem tartotta tiszteletben saját demokráciáját - nyilatkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a venezuelai Globovision televíziónak.

MTI

Az Egyesült Államok szigorúbb büntetőintézkedéseket fog szorgalmazni, ha a Teherán felé való közeledés nem jár sikerrel -  közölte a helyi idő szerint kedden késő este sugárzott interjúban.
    
Clinton kijelentette: az Iránhoz való amerikai közeledés talán nem fog működni, tekintve, hogy a teheráni vezetés elfojtotta a tiltakozásokat a vitatott választások után.
    
Washington, ha iráni kezdeményezése eredménytelennek bizonyul, arra fogja felszólítani a világot, hogy csatlakozzon hozzá a szankciók szigorításában. A cél: "megpróbálni megváltoztatni a rezsim magatartását" - szögezte le.
    
"Az utóbbi hetekben láttuk, hogy Irán nem tartotta tiszteletben saját demokráciáját" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.
    
Clinton még májusban azt jelezte: további sokoldalú büntetőintézkedésekkel esetleg rá lehet venni Iránt, hogy állítsa le nukleáris törekvéseit.
    
Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök vezetője kedden arról beszélt: kezd lejárni az idő a Teheránnal folytatandó párbeszédhez, amellyel el lehetne kerülni azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson, vagy hogy egy esetleges katonai csapás történjen ellene. Döntő fontosságúnak nevezte, hogy a diplomácia még azelőtt tudjon eredményt felmutatni, hogy Irán atomfegyvert állít elő. Máskülönben csapás érheti Izrael vagy az Egyesült Államok részéről atomprogramjának felszámolása céljából.
    
Barack Obama elnök kedden Moszkvából tudatta: nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok zöld jelzést adott volna Izraelnek Irán megtámadásához. A CNN hírtelevízióban kategorikusan elutasította azt a gondolatot, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta volna az izraeli csapásmérést iráni nukleáris létesítményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!