Külföld

2009.07.15. 21:16

Pattanásig feszült a helyzet Irakban az arabok és a kurdok között

Bagdad - Ha nem kezdődik komoly párbeszéd a szemben álló felek között, könnyen fegyveres konfliktus törhet ki az iraki kurd autonóm területen a helybeliek és az arabok között - vélik politikusok és elemzők.

MTI

A kurd pesmerga (felkelő) fegyveresek és az iraki hadsereg katonái közötti incidensek gyakoriak, és azon túl, hogy Bagdad, valamint a kurd autonóm terület közigazgatási székhelye, Erbil közötti párbeszéd holtpontra jutott, a két ellenlábas tábor egyre többször provokálja a másikat, és gyújtóhangú szózuhatagokkal mérgesíti el kölcsönösen a helyzetet. 
    
Egy nyugati diplomata szerint ugyan senki sem akar háborút, de ott, ahol a végsőkig feszült a helyzet és állig felfegyverzett emberek néznek egymással farkasszemet, bármi bekövetkezhet. Mint arra az év elején kirobbant incidensek is mutatnak, a gyors és világos kommunikáció, valamint az erős politikai irányítás hiányában könnyen nagyszabású fegyveres konfliktus robbanhat ki - mutatott rá a brüsszeli székhelyű International Crisis Group (ICG) nevű elemző csoport. 
    
Bagdad a terrorizmus elleni harc és az olajstruktúrák védelmének ürügyével tavaly nyáron katonák ezreit vezényelte azokba a kurd övezetekbe, ahol a pesmergák 2003 óta kiépítették állásaikat. Núri al-Máliki kormánya a 12. hadosztályt küldte Kirkuk tartományba, Abdel Amir az-Zajdi parancsnokkal az élén. A tábornok Szaddám Huszein néhai diktátor-elnök hadseregének is magas rangú tisztje volt, és Kirkukba vezénylése a kurdok elleni nyílt, frontális támadással ér fel. 
    
A kurdok azonban nem engedtek, és alkotmányukban rögzítették, hogy az iraki Kurdisztán területébe integrálják az etnikailag vegyes régiókat, köztük Kirkuk tartományt is. Arab oldalon ez olyan mély felháborodást váltott ki, hogy még az egymásra acsarkodó síitákat és szunnitákat is egyesítette. "A kurdok alkotmánya nagyon felbőszített bennünket, mert ez az első lépés elszakadási terveik valóra váltásának az útján" - fogalmazott Szaláh al-Obeidi sejk, Muktada asz-Szadr síita hitszónok mozgalmának szóvivője. 
    
A területi konfliktust azonban már csak azért is nehéz megoldani, mert az súlyos egzisztenciális problémákon alapszik - vélekedik a francia hírügynökség által megszólaltatott nyugati diplomata. A kurdok azt állítják, hogy az arabok most be akarják végezni azt, amit Szaddám idején nem sikerült nekik. Irak más részein viszont úgy vélik, hogy a kurdok az életképes iraki állam létét fenyegetik. 
    
Az ENSZ elképzelései szerint - amelyeket Washington is támogat - középutas megoldást javasol: Kirkuk tartomány kapjon különleges státust, vagyis egyszerre tartana fenn intézményes kapcsolatot a központi és a helyi kurd hatalommal.  Ám az olyan hajthatatlan politikai közszereplők, mint Maszúd Barzani iraki kurd elnök, útját állják mindenfajta előrelépésnek, és az iraki kurdok ügyét felkaroló országok, mint az Egyesült Államok és Franciaország nem mondják Barzani szemébe, hogy állítsa meg a feszültség fokozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!