Külföld

2009.07.05. 07:45

Pénzszűkében a Vatikán

Vatikánváros - Hiánnyal zárta 2008-as költségvetését a Vatikán. A bevételek a világgazdasági válság miatt csökkentek a Szentszék pénzügyi beszámolója szerint.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A katolikus közösség 2008-ban összesen 75,8 millió eurót adományozott közvetlenül a Szentszéknek. 2007-ben, a világgazdasági válság elmélyülése előtti évben még 79,8 millió euró úgynevezett Péterfillér - Denarius Sancti Petri, a római pápának szánt adomány - gyűlt össze a perselyekben. A leginkább bőkezű hívők az Egyesült Államokban, Olaszországban és Németországban élnek, derül ki a hétvégén közzétett jelentésből.

 Költségvetési szempontból külön egység Vatikánváros és az egyházfő hivatala a pápai irányítással működő intézményekkel együtt. Ez utóbbi egység költségvetése 2008-ban már a második egymást követő évben zárt hiánnyal. Valamennyi forrást együttvéve 253,9 millió euró bevétellel gazdálkodhatott a pápai adminisztráció tavaly, kiadásai 254,8 millió eurót tettek ki. A deficit 0,9 millió euró. A legtöbb forrást XVI. Benedek munkája és a sajtószolgálatok, például a vatikáni rádióállomás igényelték.

A Róma közepén fekvő apró műemlékváros üzemeltetése, a kulturális örökség védelme és a közbiztonság fenntartása szétfeszítette a válság miatt szűkösebb kereteket; a vatikánvárosi büdzsé 2008-ban 15,3 millió euró hiánnyal zárt, pedig egy évvel korábban 6,7 millió euró többlet keletkezett.

A Vatikán 1981 óta minden évben készít nyilvános pénzügyi beszámolót. A gyakorlatot II. János Pál pápa vezette be azzal a céllal, hogy változtasson a közkeletű vélekedésen, amely szerint a Szentszék dúsgazdag.

Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!