Külföld

2009.07.08. 21:18

Pilóta nélküli repülőgépekről támadják a tálibokat Pakisztánban

Iszlámábád, Dera Iszmail Hán - Két amerikai rakétatámadásban legkevesebb 50 iszlamista lázadó halt meg szerdán Pakisztán északnyugati törzsi vidékén, a pakisztáni hadsereg Szvat-völgyi offenzívájában pedig megsebesült a térségbeli tálibok parancsnoka.

MTI

Először egy tálib kiképzőtábort ért rakétacsapás ért szerdán, tíz lázadó meghalt - jelentették helyi pakisztáni hírszerzési tisztségviselők, akik szerint a rakétákat valószínűleg egy pilóta nélküli amerikai repülőgép lőtte ki. A név nélkül nyilatkozók szerint hat rakéta csapódott be a Dél-Vazirisztán tartománybeli Karvan Manza település környékén található táborban még napfelkelte előtt. Egyelőre azonban nem tudni, hogy kik a támadás áldozatai. 

Egy második - feltehetően szintén amerikai - rakétatámadásban legkevesebb 40 lázadó fegyveres meghalt és több mint tízen megsebesültek szerdán Pakisztán északnyugati részén - közölték hírszerzési illetékesek. A korábbi hírek még 25 halottról szóltak.
    
Az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztánban, a tálib kiképzőtábortól mintegy 20 kilométerre keletre végrehajtott támadás célpontja egy tálib fegyvereseket szállító gépkocsioszlop volt - közölte a biztonsági erők egyik illetékese.
    
Két nap alatt három támadást hajtottak végre a térségben tálib fegyveresek ellen (a keddi támadásban tizenhatan haltak meg). A támadások célpontja Baitulla Mehszúd, a pakisztáni tálibok parancsnoka, akiről azt gyanítják, hogy Dél-Vazirisztánban rejtőzködik. Az általa vezetett Tehrik-e-Taliban pakisztáni tálib mozgalom az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal áll kapcsolatban. A pakisztáni hadsereg offenzívára készül Mehszúd ellen, akit a Pakisztánban elkövetett merényletek 90 százalékáért tartanak felelősnek. A kormány szerint ő áll a Benazir Bhutto volt kormányfő ellen 2007-ben elkövetett merénylet mögött is.
    
Pakisztáni biztonsági illetékesek szerint tavaly augusztus óta pilóta nélküli repülőgépekről indított rakétákkal több mint negyven légicsapásban 475 embert öltek meg a törzsi vidéken. 
    
Az amerikaiak, akiknek Pakisztán a szövetségese a terrorizmus elleni háborúban, nem erősítették meg, hogy ők hajtották végre ezeket a támadásokat, de a térségben csak a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a határ afganisztáni oldalán felvonultatott amerikai haderő rendelkezik ilyen fegyverekkel.
    
Ászár Abbász tábornok, a pakisztáni hadsereg szóvivője szerdán bejelentette: a pakisztáni hadsereg offenzívája során megsebesült Maulana Fazlullah, a Szvat-völgyi tálibok parancsnoka. A szóvivő további részleteket nem közölt.  A pakisztáni hadsereg április végén indított offenzívát a tálibok ellen a Szvat folyó völgyében. A hadsereg június vége óta azt közli, hogy az offenzíva a végső stádiumban tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!