Külföld

2009.07.08. 20:54

Slota még a kérdést sem értette: szerinte nem a nyelvtörvénnyel, hanem a magyarokkal van baj

Prága/Pozsony - A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyarok nagyon veszélyesek és újabb háborús konfliktusba sodorhatják Európát.

MTI

"Kihívásuk abban áll, hogy valamit - Trianont - radikálisan meg szeretnének változtatni. Ez olyan dolog, amely egész Európát egy újabb katonai konfliktusba sodorhatná, ami mindannyiunk számára nagyon veszélyes" - jelentette ki szerdán Ján Slota.
    
A koalíciós politikus a TASR hírügynökség azon kérdésére válaszolt, hogy támogatásra találhat-e az európai intézményekben a magyar politikusoknak a szlovák államnyelvtörvényt érintő bírálata.
    
Slota szerint a "magyar szélsőségesség" kérdését összeurópai szinten kellene megoldani. "Az SNS folyamatosan figyelmezteti erre úgy a szlovák, mint az európai társadalmat" - mondta Slota, akit a szlovák sajtó gyakran bírál éles magyarellenességéért. Szerinte Magyarország szinte minden szomszédjával konfliktusban áll.
    
"A magyar parlament lassan szeretné felhívni a szlovák, a román és a szerb kormányt arra, hogy adjon politikai autonómiát azoknak a területeknek, ahol kisebbségük él" - húzta alá a befolyásos politikus. Megjegyezte: az SNS már legalább egy évtizede állandóan figyelmeztet ezekre a magyar törekvésekre. "Állandóan valamiféle Kárpát-medencéről beszélnek, és azt összevetik a történelmi Magyarországgal (szlovák szóhasználatban Uhorsko). Ez egy veszélyes gondolat" - mutatott rá Slota.
    
"Ha Magyarországon többségbe kerül a neonácizmus és a neofasizmus, azt végeredményben Európa egészének kell majd megoldania" - zárta nyilatkozatát az SNS elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!