Külföld

2009.07.03. 14:39

Tour de France - Contador az esélyes, mégis Armstrongról szól a verseny

Budapest - Noha a szakértők többsége a spanyol Alberto Contadort tartja a szombaton rajtoló Tour de France országúti kerékpáros körverseny legnagyobb esélyesének, mégis minden egyik segítőjéről, a viadalt hétszer megnyerő Lance Armstrongról szól.

MTI

-A Touron 1999 és 2005 között veretlen amerikai három és fél kihagyás után tért vissza. Armstrong a legerősebbnek tartott istállóhoz, az Asztanához igazolt. Hogy nem csak kedvtelésből szállt újra nyeregbe, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a májusi Giro d,Italián 12. lett összetettben messze a csúcsformájától, hiszen az év első háromhetes erőpróbája előtt egy hónapot ki kellett hagynia kulcscsonttörés miatt.
    
Azonban a verseny elején várhatóan mindenképpen meg kell elégednie az elsőszámú "fegyverhordozó" szerepkörével, mivel szintén az Asztanában teker a viadal 2007-es győztese, Contador is, aki tavaly nem védhette meg címét. Akkor ugyanis nem hívták meg a kazah csapatot a sorozatos doppingügyei miatt, többek között Alekszandr Vinokurov és Andrej Kasecskin is lebukott. Contador azonban így is bizonyította, hogy ő a jelenkor legjobb országúti kerekese, hiszen a Giro d,Italia és a Vuelta a Espana megnyerésével vigasztalódott.
    
Armstrong elfogadta, hogy Contador a csapat kapitánya, de azt is mondta, úgyis a versenyen dől el, ki lesz az istálló elsőszámú embere, hiszen ha bárki jobb formát mutat a spanyolnál, akkor váltani kell a viadal közben. Volt már példa arra, hogy egy ilyen "szerepcsere" Tour de France-győzelmet eredményezett, hiszen 1997-ben a dán Bja:rne Riis címvédőként érezte, hogy segítője, Jan Ullrich jobb erőben van, s ennek megfelelően engedélyt adott neki a "támadásra", a német bringás pedig végül az összetettben élen állónak járó sárga trikóban érkezett a párizsi célba.
    
Contador az elmúlt két idényben mutatott eredményei alapján amúgy is toronymagas esélyesnek számítana, de az is mellette szól, hogy messze a legerősebb csapat áll a segítségére. Az amerikai rekorder mellett olyan klasszis versenyzők támogatják majd, mint a német Andreas Klöden, az amerikai Levi Leipheimer, az ukrán Jaroszlav Popovics, vagy a spanyol Haimar Zubeldia, akik más csapatban vezetőként akár az első tíz közé is kerülhetnének.
   
A spanyol legnagyobb riválisa címvédő honfitársa, Carlos Sastre lehet, de neki és az elmúlt két évben egyaránt második ausztrál Cadel Evansnek is a legnagyobb problémája, hogy ők nem számíthatnak olyan mértékben csapattársaikra, mint Contador. Szintén beleszólhat a sárga trikó sorsába az orosz Gyenyisz Mencsov, aki idén megnyerte a Giro d'Italiát, korábban pedig kétszer győzött a Vuelta a Espanán. A korábbi bajnokok közül ott lesz a monacói rajtnál a szintén spanyol Oscar Pereiro Sio is, de az ő sikere nagy meglepetés lenne, ahogy 2006-ban is az volt.
    
A sprintereknél is óriási harc várható a mezőnypontversenyben. Ebben a kategóriában a címvédő spanyol Oscar Freire Gomez legnagyobb kihívói a belga Tom Boonen és a norvég Thor Hushovd lesznek. Rajtuk kívül még érdemes odafigyelni az ausztrál Stuart O,Gradyre, az olasz Daniele Bennatira, de meglepetést okozhat az amerikai Tyler Farrar is.
    
A 96. Tour de France 20 csapatának 180 indulójára 3459,5 kilométer teljesítése vár. A 21 szakaszból álló viadal programjában két egyéni és egy csapat időfutam, továbbá három hegyi befutó szerepel. A versenyen két szünnap lesz. A verseny összdíjazása 3.276.060 euró, ebből az összetett győztes 450.000 eurót vághat zsebre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!