Külföld

2009.07.08. 21:01

Zavargások után Hszincsiang-Ujgur régióban: a katonság helyreállította a rendet

Urumcsi, Peking, Ankara, Párizs - A hatóságok ismét urai a helyzetnek a nyugat-kínai Urumcsiban (Urumqi) - jelentette be a helyi polgármester szerda délután, ám az éjjel és nap közben még mindig voltak kísérletek a helyi ujgur és han közösség között az elszenvedett sérelmek kölcsönös megtorlására.

MTI

 
Kínai katonák futnak át egy úttesten Urumcsiban, a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm ((Xinjiang)Terület székhelyén 2009. július 8-án, három nappal a 156 halálos áldozatot követelő zavargások után. Ezen a napon az ujgurok ismét utcára vonultak a kínaiak által a közösségük tagjai ellen elkövetett jogtalanságok elleni tiltakozásul. (MTI/EPA/Diego Azubel)

Dzserla Iszamudin polgármester a televízióban közvetített sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a helyi hatóságok "a párt regionális bizottsága és a kormány körültekintő irányításával ismét ellenőrzésük alá vonták a helyzetet". A városi párttitkár, Li Cse (Li Zhi) pedig arra figyelmeztetett, hogy mindazokat, akik a zavargások idején gyilkosságot követtek el, a kínai törvényeknek megfelelően halálra fogják ítélni.
    
"Mindenkinek, és különösen a hanoknak, önmérsékletet kell tanúsítania" - tette hozzá a párttitkár, burkoltan figyelmeztetve a Kínában többségben lévő népcsoportot, amely ég a bosszúvágytól, hogy megtorolja az ujgurok ellenük vasárnap Urumcsiban elkövetett erőszakcselekményeit.
    
A rendfenntartó erők fizikailag elválasztják egymástól az ujgur és a han közösséget, hogy megelőzzék az újabb, halálos áldozatokkal járó erőszakos cselekményeket.
    
A hivatalos adatok szerint több mint 156 halálos áldozat volt a zavargások során, az ujgurok egy külföldön élő vezetője viszont azt állította, hogy közülük négyszázan vesztették életüket. A "rendőrök lövéseitől" haltak meg ujgurok vasárnap este Urumcsiban, és sokakat megvertek - írta Rebija Kadír, az Ujgur Világkongresszus szervezet 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő vezetője. Azt írta, "kelet-turkesztáni" ujguroktól származnak az értesülései. A muzulmánok ezt az elnevezést használják Hszincsiang-Ujgur régióra.
    
Rebija Kadír elítélte a kínai hatóságok biztonsági intézkedéseit, mint írta, a hatóság emberei házról házra járva átkutatják az ujgurok lakhelyeit, és már sokakat letartóztattak.
    
Peking azzal vádolja a 62 éves ujgur vezetőt, hogy tevékeny szerepe volt a lázongás szításában. Az elöljáró tagadja ezt. A cikkben megismételte, hogy a hatóságok vasárnap Urumcsiban "túlzott erőszakot" alkalmaztak egy eredetileg békés tiltakozás részvevőivel szemben.
    
A török kormányfő szerdán a "barbár támadások" azonnali beszüntetésére szólított fel. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és Ahmet Davutoglu külügyminiszter külön is aggodalmuknak adtak hangot a törökökkel rokon nép, a muzulmán vallású ujgurokat ért támadások miatt. Mindketten az utóbbi napokban kitört zavargások felelőseinek átlátható módon történő elszámoltatását követelték.
   
"Elvárjuk, hogy a kegyetlenség szintjét elérő incidenseknek haladéktalanul vessenek véget" - mondta Erdogan, aki azt is bejelentette, hogy Ankara az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet.
    
A török közvélemény is komoly aggodalommal követi az eseményeket, hitelt adva a török sajtó és ujgurbarát szervezetek beszámolóinak, amelyek szerint az áldozatok zöme ujgur. A lapokban közölt, megölt ujgurokat ábrázoló szörnyű fotók nyomán az elmúlt két nap Ankarában és Isztambulban is tüntettek a kínai diplomáciai képviseletek előtt. 
    
Törökország egyébként támogatja a térség fölötti kínai szuverenitást, és elveti a török ajkú lakosság szeparatista törekvéseit. A dalai láma is nyugtalanságának adott hangot a "súlyosbodó" helyzet miatt, és önmérsékletre kérte a kínai hatóságokat egy párizsi nyilatkozatában.
    
Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök megszakította olaszországi hivatalos látogatását, és szerdán hazautazott a kialakult helyzet miatt. Hu a G8-csoport csúcstalálkozóját követő, kibővített csúcson vett volna részt a közép-olaszországi L,Aquilában. A kínai delegáció az államfő nélkül is részt vesz a munkában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!