Külföld

2009.08.30. 17:04

Washington mégsem Kelet-Európába telepíti a rakétapajzsot

Washington - Washington Kelet-Európa helyett Törökországba vagy a Balkánra telepítheti a rakétapajzsot - írta a The New York Times a hét végén.

MTI

Amerikai kormányzati források közölték: az Obama-kormány nem azért mérlegeli, hogy lemond a rakétavédelmi rendszer elemeinek lengyelországi és csehországi telepítéséről, hogy ezzel megbékítse aprojekt ellen tiltakozó Oroszországot, hanem mert "alkalmazkodni akar a megnövekedett iráni fenyegetéshez".
    A lap ugyanakkor megjegyezte: a kelet-európai telepítésről való lemondás Oroszország és Németország kedvére volna, viszont megrontaná az Egyesült Államoknak a kelet-európai szövetségeseihez fűződőkapcsolatait. 
    
Philip J. Crowley külügyi szóvivő hangsúlyozta: a kormány még semmit nem döntött el, a kelet-európai telepítés sincs még elvetve; keresik viszont alternatív megoldások lehetőségeit. AzObama-kormány azt is fontolgatja, hogy elrendeli az Aegis SM-3 típusú, hadihajókra telepített rakétaelhárító rendszerek földi telepítésű változatainak kifejlesztését. 
Meg nem nevezett kormányzati tisztviselők hangsúlyozták: szó sincs arról, hogy a rakétavédelmi rendszer újragondolása Kelet-Európa cserbenhagyását jelenti. "Egyáltalán nem adjuk fel azt akötelezettségünket, hogy megvédjük európai szövetségeseinket az iráni rakétafenyegetéssel szemben" - mondta egy névtelenséget kérő tisztviselő, s hozzátette, olyan alternatívákat vizsgálnak meg, amelyek erősítenék az európai szövetségesek védelmét. 
    
A kormányzati források szerint az előző elnök, George Bush által erőteljesen szorgalmazott kelet-európai rakétapajzs tervének felülvizsgálata remélhetően szeptember elejére befejeződik. Így BarackObama elnök már néhány hét múlva ismertetheti elképzeléseit az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakának megnyitójára New Yorkba érkező Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel.
    A The New York Times arról írt, hogy a felülvizsgálatot végző szakértők az elkövetkező hetekben több alternatív megoldást kívánnak felvázolni a kormány nemzetbiztonsági tisztviselőinek, ahelyett,hogy egyetlen javaslat mellett tennék le voksukat. Az ügy ezután kerül miniszteri szintre és az elnök elé. 
    
Az egyik lehetőség az, hogy a rakétakilövő állásokat és a radarállomásokat Lengyelország, illetve Csehország helyett Törökországban vagy a Balkánon építenék meg. A tisztviselők azt mondták, hogy Irán rövid hatótávolságú rakétái egyre nagyobb fenyegetést jelentenek.
    Az újság idézte Piotr Paszkowskit, a lengyel külügyminiszter szóvivőjét, aki szerint "Kelet-Európa nyilvánvalóan kikerült az amerikai adminisztráció (figyelmének) középpontjából". Dmitrij Rogozinorosz NATO-nagykövet úgy fogalmazott: Moszkva azzal számol, hogy Obama szeptemberben új hírekkel szolgál, és októbertől már új orosz-amerikai viszonyról lehet beszélni - olvasható a Berlinből keltezett írásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!