Külföld

2009.09.27. 12:55

Amerikai pedofil ügye miatt őrizetbe vették Roman Polanskit (frissítve - nemzetközi reakciók, portré)

Zürich - A Francia-országban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy átvegye az életművéért járó díjat, amikor amerikai elfogatóparancs alapján őrizetbe vették. Polanski 32 éve szexuális viszonyt létesített egy 13 éves kislánnyal. Beismerte tettét, de a rá váró hosszú börtönbüntetés elől Európába szökött. A francia politika és a nemzetközi művészvilág egyformán felháborodott.

MTI

Amerikai elfogatóparancs alapján Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski filmrendezőt szombaton este - jelentették be a zürichi filmfesztivál szervezői vasárnap.

 A Franciaországban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy átvegye az életművéért járó díjat vasárnap este. Az Egyesült Államok által még 1978-ban kiadott elfogadóparancs alapján megérkezésekor, a zürichi repülőtéren vették őrizetbe a 76 éves művészt. 
   
Stefan Oberlin, a zürichi rendőrség szóvivője megerősítette, hogy őrizetbe vették Polanskit. Többet azonban nem volt hajlandó mondani, arra hivatkozva, hogy a továbbiakban az igazságügyi minisztériumra tartozik az eset.
    
Polanskit 1977-ben tartóztatták le Los Angelesben, miután egy 13 éves kislány szülei feljelentést tettek ellene. A vád szerint Jack Nicholson amerikai filmszínész hollywoodi villájában Polanski pezsgőt és kábítószert adott a kislánynak, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező Polanski vádalkut kötött, így bűnösnek vallotta magát kiskorúval folytatott törvénytelen viszony miatt, de azt állította, hogy a kislány szexuális téren tapasztalt volt, és beleegyezett az aktusba.
    
Polanski másfél hónapot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt. Az ítélethirdetés előtt azonban megszökött az Egyesült Államokból Európába, mert kiderült, hogy hosszú börtönbüntetés várt volna rá. 
    
Polanski azóta is Franciaországban él, és egyszer sem tette be a lábát az Egyesült Államokba. Karriere ennek ellenére töretlenül fejlődött, és megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is A zongorista című, 2002-ben készült filmjéért.
    
Egykori áldozata, Samantha Geimer még régen megbocsátott Polanskinak nyilvánosan. A kaliforniai igazságszolgáltatás azonban kevésbé könyörületes, így idén májusban ismét és végleg elutasították Polanski kérelmét a 32 évvel ezelőtti ügy lezárására. A Los Angeles-i bíróság a kérelem elutasítása mellett személyes megjelenésre utasította a filmrendezőt. 
    
A zürichi filmfesztivál igazgatósága "mély aggodalmának és szomorúságának" adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s úgy döntött, hogy elhalasztja a díjátadást. A Polanski-műveket felsorakoztató retrospektív vetítés azonban nem marad el, hanem a terveknek megfelelően vasárnap elkezdik.

Felháborodott a francia politika - reakciók

A francia kulturális miniszter megdöbbenésének, a svájci filmrendezők szövetsége pedig felháborodásának adott hangot a történtek miatt.
    
A berni igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, a svájci hatóságok ellenőrzik, hogy Polanski valóban kiadható-e az Egyesült Államoknak, ami néhány napba telhet. A filmrendező fellebbezést nyújthat be az őrizetbe vétel és az esetleges kiadatási határozat ellen is - tette hozzá.
    
A szóvivő nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, s azt sem fedte fel, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt.
    
A zürichi filmfesztiválra utazó Polanskit előző este vették őrizetbe a svájci város repülőterén egy 1978-as amerikai elfogatóparancs alapján, azzal a váddal, hogy egy tizenhárom éves lánnyal folytatott nemi viszonyt. A svájci szóvivő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok 2005-ben nemzetközi körözést adott ki a művész ellen.
    
A filmrendező az elmúlt három évtizedben Franciaországban élt - 1976-ban francia állampolgárságot is szerzett -, s az utóbbi években többször járt Svájcban. A szóvivő újságírók ama kérdésére, hogy miért pont most fogták el, azt állította: most pontosan tudták svájci beutazása időpontját.
    
Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyelemmel követi a fejleményeket és zt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, jóllehet már annyi ilyenben volt osztályrésze.
    
A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak minősítette Polanski több mint három évtizeddel ezelőtti elfogatóparancs alapján történt őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hitetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket.  

Raimund Lieblungból Roman Polanski - PORTRÉAz idén hetvenhat éves Oscar-díjas filmrendező, Roman Polanski lengyel zsidó és orosz bevándorlók gyermekeként született Párizsban Raimund Lieblung néven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!