Külföld

2009.10.22. 14:08

Kiadatási őrizetbe helyezték Charles Zentait

Kiadatási őrizetbe helyezték és a perthi Hakea börtönbe szállították csütörtökön Charles Zentait (Zentai Károly), akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944-ben Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert - jelentette a WA Today ausztrál hírportál.

MTI

Zentai nem nyilatkozott az újságíróknak, amikor helyi idő szerint délután négy óra után őrizetbe vették. Denis Barich, Zentai ügyvédje elmondta: addig nem nyújtanak be újabb fellebbezést, amíg Brendon O,Connor ausztrál belügyminiszter - Robert McClelland igazságügy-miniszter rendelkezésének megfelelően - nem dönt a kiadatásról.

A magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: amennyiben végrehajthatóvá válik az ausztrál belügyminiszter döntése, úgy az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzeti Iroda teszi meg a szükséges intézkedéseket Zentai Károly Magyarországra szállítása érdekében. A tárca megjegyezte: ennek időpontja még nem ismeretes, mert az ausztrál belügyminiszter még nem döntött, valamint az ausztrál belső jog további fellebbezést tesz lehetővé a miniszteri döntés ellen.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ az MTI-nek küldött közleményében viszont óvatos derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Zentai ügyében végül igazságot szolgáltatnak majd. Efraim Zuroff, a központ igazgatója megjegyezte: Zentai - jóllehet ártatlanságát hangoztatja - öt éven át sikeresen halogatta perének megkezdését azzal, hogy az ügyével össze nem függő formai kifogásokat emelt.

A központ reménykedik abban, hogy tekintettel a Zentaival szemben emelt súlyos vádakra, kiadását a lehető leggyorsabban jóváhagyják majd. Zuroff egyúttal arra emlékeztette az ausztrál belügyminisztert és közvéleményt, hogy bár Zentai ma már idős ember, élete teljében volt még, amikor a vád szerint csak azért ölt meg egy 18 éves fiatalembert, mert az zsidó volt.

A perthi szövetségi bíróság október 8-án hozott határozata szerint Zentai kiadható Magyarországnak. A bíróság akkor két hetet adott Zentainak és ügyvédeinek, hogy a legfelsőbb bírósághoz forduljanak. Barich közölte, hogy védence úgy döntött, aláveti magát a kiadatási őrizetnek, és nem fordul a felső bírósághoz, amely kötelezhette volna az igazságügy-minisztériumot, hogy már az őrizetbe vétel előtt foglalkozzon az üggyel. 

Ha az ausztrál szövetségi kormány elrendeli a 88 éves férfi kiadatását Magyarországnak, Zentai várhatóan újabb kérvényekkel próbálja majd késleltetni tényleges megjelenését a magyar igazságszolgáltatás előtt. A kiadatást célzó jogi eljárás évek óta húzódik. Zentai többször hivatkozott meggyengült egészségi állapotára, illetve aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon nem tisztességes eljárást folytatnának le ellene.

Az ABC ausztrál közszolgálati rádió honlapján csütörtökön, még az őrizetbe vétel előtt közzétett interjúban Zentai arról beszélt, hogy tart a következő hetektől, aggódik, milyen börtönben fogják elhelyezni, hogyan fognak bánni vele. Elképzelhetőnek tartotta, hogy akár hónapokig is fogva tartják majd, amíg a miniszteri döntés meg nem születik a kiadatásról.

Charles Zentai a hetedik helyen szerepel a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központnak a legkeresettebb háborús bűnösökről összeállított tízes listáján. Azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!