Külföld

2009.10.15. 20:09

Sólyom kitiltása: Magyarország lezárná a vitás ügyet

Magyarország azért fordult panasszal az Európai Bizottsághoz Sólyom László Szlovákiából történt kitiltásával összefüggésben, mert egy vitás ügyet szeretne lezárni.

MTI

A brüsszeli bizottság egyik illetékese csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy megkapták a magyar levelet, a bizottság elemzi a tényeket, és "megfelelő időben" válaszol rá. Mátrai Zsuzsanna hangsúlyozta, az EK (Európai Közösségek)-szerződés 226-os cikkelye alapján lehet hivatalos panasszal fordulni az Európai Bizottsághoz, s a bizottságnak van lehetősége arra, hogy a kötelezettségszegési eljárást megindítsa és az Európai Bírósághoz forduljon. A külügyi szóvivő felidézte: amikor augusztus 21-én a szlovák külügyminisztérium egy szóbeli jegyzékben megtagadta Sólyom László belépését Szlovákiába, az Európai Uniónak a személyek szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozott. A köztársasági elnök egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, hogy beszédet mondjon a Szent István-szobor avatási ünnepségén.

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelvének hatodik fejezete szerint a tagállamok korlátozhatják az uniós polgárok és családtagjaik jogát a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz, állampolgárságra tekintet nélkül, közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügyi okokból. A magyar álláspont szerint alaptalanul hivatkozott erre az irányelvre Szlovákia, mert ez nem teremt jogalapot arra, hogy megtiltsa a köztársasági elnök beutazását. A magyar fél ezt sérelmezte, és felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépésével Szlovákia súlyosan megsértette az uniós irányelvet. A magyarázatkérésre válaszul átadott szlovák diplomáciai jegyzékben a pozsonyi kormány kijelentette, hogy nem osztja a magyar álláspontot, miszerint megsértették volna az említett irányelvet - mondta a szóvivő. Hozzátette: Balázs Péter külügyminiszter ezzel párhuzamosan írásban kért és kapott személyes véleményt Jacques Barrot-tól, az Európai Bizottság jog-és igazságügyért felelő tagjától. Ez megfelel a szokásjognak, mely szerint mielőtt egy ország bármiféle lépést tenne, van arra lehetőség, hogy kikérje a bizottság előzetes véleményét - mutatott rá a külügyi szóvivő.

A magyar kormány álláspontja szerint a személyek szabad mozgásáról szóló irányelv betartása elsődlegesen fontos minden uniós polgár szempontjából. Helytelen alkalmazása nem elfogadható és nem szolgálhat ilyen és hasonló esetekben a korlátozás alapjául. Ennek megelőzéseként fordult a kormány október 12-én hivatalos panasszal az Európai Bizottsághoz, melyben kérte a szlovák vonatkozó szabályok és azok alkalmazásának vizsgálatát és azt, hogy a bizottság indítsa meg az eljárást Szlovákiával szemben - fejtette ki Mátrai Zsuzsanna. Mint hangsúlyozta, Magyarország ezzel a lépésével ezt a vitás ügyet szeretné jogszerűen és megnyugtatóan lezárni, hogy még egyszer ne történhessen meg, ami történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!