Külföld

2009.11.14. 20:07

Nem lesz hadkötelezettség Németországban?

A sorkatonaság megszüntetése mellett emelt szót szombaton Németország egykori szociáldemokrata kancellárja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Helmut Schmidt szerint a hadkötelezettség súrolja az alkotmánysértés határát, mivel "hihetetlen mértékű egyenlőtlenséget eredményezett a behívások terén". Ezt pedig a sorkatonai szolgálat időtartamának tervezett csökkentése sem orvosolja érdemben - állította a Hamburger Abendblatt szombati számában Schmidt.

A fentiek miatt síkraszállt egy önkéntes, hivatásos hadsereg létrehozásáért. Mint emlékeztetett, a Bundeswehrt az 50-es években a hadkötelezettségen és sorozáson alapuló haderőként alakították meg, mert Nyugat-Németországot szovjet csapatok és rakéták fenyegették. "A Kelet és Nyugat közötti kölcsönös fenyegetés azonban megszűnt, ezzel pedig eltűnt a hadkötelezettségen alapuló haderő létrehozásról szóló döntés alapja is" - indokolta véleményét a volt kancellár, aki 1974 és 1982 között állt az NSZK kormányának élén.

Schmidt december végén tölti be 91. életévét. Az évtized eleje óta botra támaszkodva járt, ám néhány hete kerekesszékbe kényszerült. Ezt az tette szükségessé, hogy a bottal járás már túl fájdalmas volt a számára. Az év első felében problémája volt a veséjével meg a csípőjével is, de ezek időközben enyhültek. Arcát övsömör támadta meg, miáltal átmenetileg elvesztette a látását.

Forrás: MTI/AP/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!