Külföld

2009.12.17. 14:36

Klímacsúcs - összefog a NASA és a Google

A világ szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követésére fog össze a NASA és a Google.

MTI

Az együttműködés részét képezi, hogy az amerikai űrkutatási hivatal speciális műholdképeit a Google Earth adatbázisával vetik majd össze.

A Google a koppenhágai klímacsúcson mutatta be - a világ erdőségeinek védelmében - új erdőfigyelő technológiáját, amellyel az erdőirtások helyét és területét képesek nyomon követni. A szoftverrel a pusztulás mértékén kívül az újratelepítések is megfigyelhetők.

A károsanyag-kibocsátás mértékének megállapítására azonban a Google műholdképei nem elegendők, az erőművek szén-dioxid felhőit csak különleges kamerák képesek érzékelni, ehhez viszont új NASA-műholdak felbocsátására lenne szükség.

A Fehér Ház erről még nem hozott döntést, és amíg az újabb műholdak nem állnak pályára, a szén-dioxid-kibocsátás mértékének kiszámítása bonyolult becsléseken, matematikai algoritmusokon és az erőművek közelében elhelyezett szondák mérési eredményein alapul.

A műholdas gázelemzéssel az "eldugott" kis teljesítményű erőművek kibocsátásáról is pontosabb képet alkothatnának. Ezek az adatok szintén elengedhetetlen az erdősítési programok meghatározásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!