Külföld

2009.12.12. 14:25

Nincs egyetértés a klímacsúcs megállapodás-tervezetet kapcsán

Kritikával illették a fejlett országok szombaton a koppenhágai klímacsúcson előző nap közzétett hivatalos megállapodás-tervezetet, mert az szerintük nem szab elég szigorú feltételeket a fejlődő országoknak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére.Többek között az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Norvégia delegáltjai is egyetértettek ebben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A gazdag országok ugyanakkor maguk is megosztottak bizonyos kérdésekben. Tokió például azt kifogásolja, hogy a tervezet szerint az Egyesült Államokra - amely nem ratifikálta a Kiotói Jegyzőkönyvet - nem vonatkoznának azok a megkötések, amelyek más fejlett ipari országok kibocsátását korlátozzák.

Az amerikai főtárgyaló a fejlődő országok támogatásáról szóló részt is elfogadhatatlannak tartotta, hangsúlyozva, hogy a szövegrész "nem jelenthet tárgyalási alapot". Todd Stern már korábban világossá tette, hogy az Egyesült Államok Kínát például nem tekinti támogatására szoruló országnak.

"Nem tartom elképzelhetőnek, hogy közpénzeket irányítsunk Kínába, legalábbis az Egyesült Államokból biztosan nem ... Kína, nagy érdemére, dinamikus gazdasággal rendelkezik, ezenkívül 2 billió dolláros tartalékon ül, így nem gondoljuk, hogy Kína lenne a köztámogatás első jelöltje" - fogalmazott Stern még szerdán.

Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes pénteken igen nyers szavakkal reagált az amerikai főtárgyaló kijelentéseire. Elmondta: "sokkolónak" tartja, hogy Stern szerint Kína nem számíthat amerikai klímatámogatásra és az Egyesült Államokat nem terheli semmilyen felelősség történeti összevetésben kiemelkedő karbonkibocsátása miatt.

"Nem akarom azt állítani, hogy az úr (Stern) tudatlan. Azt hiszem, híján volt a józan észnek, amikor azokat a kijelentéseket tette a Kínának járó támogatásról. Vagy elvesztette a józan eszét, vagy elképesztően felelőtlen" - fogalmazott Ho Ja-fej.

Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!