Külföld

2010.01.11. 16:50

A szexbotrányba keveredett First Lady miatt félre áll az észak-ír kormányfő

"Félreáll" az államügyek intézésétől Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek helyzetét a felesége körül kirobbant, igen kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Robinson - aki a brit koronához lojális Demokratikus Unionista Párt (DUP) színeiben vezeti az írpárti katolikusokkal alkotott belfasti koalíciós kormányt - egyelőre nem jelentette be lemondását, csak azt közölte hétfőn, hogy "hat hétre" felfüggeszti kormányfői tevékenységét.

Helyét az "átmeneti időre" Arlene Foster vállalkozásügyi miniszter veszi át. A BBC egy múlt heti tényfeltáró riportműsorában az hangzott el, hogy az első miniszter felesége, Iris Robinson - aki tagja az északír és a brit parlamentnek is - 50 ezer font (15 millió forint) kölcsönt vett fel ingatlanvállalkozó ismerőseitől 19 éves szeretője vendéglátóipari vállalkozásának segítésére.

A BBC szerint erről Peter Robinson is tudott, ám a tranzakcióról a parlamenti szabályokat megsértve nem tettek bejelentést sem Belfastban, sem Londonban.

Robinson rövid hétfő délutáni nyilatkozatában "alaptalannak és rosszindulatúnak" nevezte a BBC-műsorban elhangzottakat, és közölte: maga kért vizsgálatot az ügyben a belfasti tartományi parlamentben és a londoni alsóházban egyaránt.

Hozzátette: felesége a történtek hatására "akkut pszichiátriai kezelésre" szorul.  Azt már a múlt héten bejelentették, hogy Iris Robinson "egészségi okokból" észak-írországi és brit parlamenti képviselői posztjáról is távozik.

Az ügy az egyébként is ingatag északír belpolitika legsúlyosabb botránya a protestáns-katolikus hatalommegosztáson alapuló ulsteri önkormányzatiság helyreállása óta.

A közös protestáns-katolikus kormányzást az 1998-as nagypénteki békeegyezség alapozta meg, de még onnantól is csaknem egy évtizedig tartott, mire a korábban egymást engesztelhetetlenül gyűlölő két politikai mozgalom meg tudott állapodni.

A rendezést egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a legnagyobb katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági hadsereg (IRA) 2006 végén bejelentette: teljesen felhagy a fegyveres tevékenységgel, és politikai eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért. 

Az IRA három évtizednyi terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is háromezer halottja volt, köztük hétszáz brit katona. 

Robinson elődje, a gyújtó hangú retorikájáról hírhedt Ian Paisley tiszteletes és Gerry Adams, az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin elnöke 2007 márciusában, történelmi jelentőségű négyszemközti tárgyaláson egyezett meg a felekezetközi egységkormány kialakításáról. A korábban teljesen elképzelhetetlen protestáns-katolikus koalíciós kormány 2007 májusában alakult meg. Az idős Paisley tavaly nyáron adta át a helyét Peter Robinsonnak a tartományi kormány élén.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!