Külföld

2010.01.24. 08:42

Elnémították az államfőt bíráló televíziót

Elnémítottak Venezuelában egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt. A Radio Caracas Televisiónt (RCTV) arra hivatkozva vették ki a kábeltévés szolgáltatók kínálatából, hogy egy új törvényt megszegve nem közvetítette az elnök beszédeit.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az RCTV 2007-ben kábelhálózati és műholdas műsorszórásra állt át, mert az állami hírközlési hatóság nem újította meg földi sugárzási engedélyét. Szombat éjfél után nem sokkal azonban megszűnt az adása.

Néhány órával korábban a szóban forgó hatóság igazgatója közölte: több, kábelhálózaton keresztül sugárzó tévétársaság megszegte azt a decemberben elfogadott új törvényt, amely szerint az államfő minden beszédét közvetíteni kell, emiatt e társaságok törvénysértő csatornái nem sugározhatnak tovább. Az igazgató megfenyegette a kábeltévés szolgáltatókat azzal, hogy nehéz helyzetben találják magukat, ha nem veszik ki kínálatukból e csatornákat. Mindazonáltal eddig még csak az RCTV sugárzása szűnt meg. 

A hírközlési hatóság vezetőjének szombati bejelentésének hatására a főváros különböző negyedeiben több kisebb tiltakozó akcióba kezdtek a lakosok, jelmondatokat kiabáltak, amihez az autóvezetők tülköléssel csatlakoztak. Az Egyesült Államok caracasi nagykövetsége aggasztónak nevezte közleményében a tévéadó betiltását.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!