Külföld

2010.01.20. 14:48

Erős utórengés rázta meg Haitit

A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit szerdán - közölte az Egyesült Államok földtani intézete (USGS).

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A helyi idő szerint reggel 6 óra után pár perccel bekövetkezett földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma (fészke) pedig mindössze 10 kilométer mélységben. Az emberek pánikba esve szaladtak ki az utcákra, sérültektől, anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés. 

Nyolc nappal ezelőtt 7-es erősségű földrengés rázta meg a karibi országot, s a katasztrófában legkevesebb 75 ezer ember halt meg. Haitin több ezer külföldi segélymunkás és katona tartózkodik. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat közlése szerint a szervezet Haitin tartózkodó orvoscsoportja reggel az erős utórengésre ébredt, de a csapat tagjai közül senkinek nem esett bántódása. A Baptista Szeretetszolgálat szintén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a helyszínen dolgozó munkatársai jól vannak.

A segélyszervezet közlése szerint éjszaka is érezhető volt kisebb utórengés Port-au-Prince-ben, a kórházban, ahol a magyar orvosok a sérültek ellátásban segédkeznek, kisebb anyagi kár keletkezett, de személyi sérülés akkor sem történt.

A francia mentőcsapatok szerdán élve mentettek ki egy 23 napos csecsemőt egy ház romjai alól a Haiti déli részén fekvő Jacmel városban - jelentette a France Inter rádió. A kislány jól van, a jelek szerint sértetlen, egy közeli kórházba szállították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!