Külföld

2010.01.06. 22:40

Már van gyanúsítottja a bolgár újságíró-gyilkosságnak

A bolgár ügyészség gyanúja szerint egy ismert bűnöző testvérpár rendelte meg Bobi Cankov, az ismert bolgár rádiós újságíró meggyilkolását.

MTI

A Dnevnik című bolgár internetes honlap beszámolója szerint a Marinov testvérek egyikét, Kraszimirt még kedden este vették őrizetbe, a másikat, Nikolajt még keresik.  A gyilkossággal kapcsolatban őrizetbe vettek egy másik ismert alvilági szereplőt is, aki korábban megfenyegette az újságírót. Sztefan-Bonev Szako azonban tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz. Őt a BTA bolgár hírügynökség értesülése szerint óvadék ellenében hamarosan szabadon engedik.

Még kedden Cvetan Cvetanov belügyminiszter számolt be arról, hogy a gyilkosság kedden az Alekszandar Sztambolijszki körúton történt, az államelnökség és a kormány székhelyének közelében.

Szemtanúk szerint két ismeretlen támadó hátulról rálőtt három emberre. Egyikük - a rádiós újságíró - meghalt, két testőre súlyosan megsebesült, őket kórházba szállították. Az elkövetők gyalog menekültek el, a helyszínen 15 töltényhüvelyt találtak.
 
A meggyilkolt újságíró a bolgár maffiáról írt cikkeket és könyveket, sajtójelentések szerint kapcsolatban állt az alvilággal. Mint maga mondta: "közvetlen tanúként" számolt be a bolgár alvilág eseményeiről. 

Alig két esztendőn belül ez már a második alkalom, hogy olyan szerzőt gyilkolnak meg Bulgáriában, aki a hazai szervezett bűnözéssel foglalkozott. 2007 áprilisában Georgi Sztojev kapott golyót a fejébe. Cankov maga is túlélt már két pokolgépes merényletet és egy lőfegyverrel elkövetett gyilkossági kísérletet.
 
A gyilkosság hírére a Uikend (Hétvége) című hetilap - amely Cankov és Sztojev írásait is közölte -, bejelentette: azonnal abbahagyja a maffiáról szóló cikkek közlését, hogy megvédje újságíróit. "Nem fizethetünk ilyen nagy árat... ő már a második szerzőnk, akit elvesztettünk" - közölte a szerkesztőség vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!