Külföld

2010.01.20. 22:13

Massachusetts: republikánus győzelem a demokrata fellegvárban

Meglepetésre republikánus győzelem született a keddi időközi szenátorválasztáson az amerikai Massachusetts államban. Barack Obama amerikai elnök az elszenvedett demokrata vereség másnapján, szerdán, elismerte, hogy "az emberek dühösek, csalódottak".

MTI

Az ABC News hírtelevíziónak nyilatkozva hozzátette: nemcsak az elmúlt 1-2 évben tapasztaltak miatt, hanem az utóbbi 8 évben történtek miatt is érezhető kiábrándultság. Az elnök folytatja a munkát annak érdekében, hogy még az idén megkezdődjön az egészségügy átfogó reformja - közölte Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője.

Az előző napi időközi szenátorválasztáson az évtizedek óta erős liberális bástyának számító északkeleti szövetségi államban nagy meglepetésre republikánus győzelem született. A győztes, Scott Brown egyik legfőbb kampányüzenete az volt, hogy meg fogja akadályozni az Obama-kormány egészségügyi reformját. Erre a republikánusoknak az ő szavazatával a felsőházi obstrukciós eljárás keretében valóban lehetőségük lesz.

Az egészségügy átalakítása terén az Obama-kormány és az ellenzék ellentétes nézeteket vall. Gibbs arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem sikerült hónapokon át megegyezni a reformról, azt felelte, hogy erről a republikánusok tehetnek, hiszen Obama közeledni próbált.
 
Gibbs azt mondta: Obama együtt akar működni a republikánusokkal a pénzügyi szabályozási reform, a klímaváltozási és más törvényhozási programok terén, de a siker érdekében a republikánusoknak is akarniuk kell együttműködni Obamával.

David Axelrod elnöki főtanácsadó korábban annyit mondott: a massachusettsi eredmény fényében a Fehér Ház taktikát válthat, de az alapcélok, köztük az egészségügy reformja változatlan. Az amerikai elnök először az ABC televíziónak nyilatkozott a szenátorválasztásról, amely az ő kudarca is, hiszen személyesen kampányolt a demokrata jelölt mellett.

Obama kijelentette: a kongresszusi demokrata többség nem teheti meg, hogy az egészségügyi reformtörvényt addig igyekszik "átpasszírozni", míg üres Brown helye a szenátusban. Közölte: Massachusetts népe véleményt nyilvánított, az állam szenátorának is részt kell vennie a törvényhozási folyamatban. 

Értékelése szerint a keddi republikánus győzelmet ugyanaz a kiábrándultság magyarázza, amely miatt Amerika őt 2008-ban elnökké választotta.

 

OLDALTÖRÉS: Boston Globe: Massachusetts azt üzente, elég volt


Boston Globe: Massachusetts azt üzente, elég volt


Boston Globe: Massachusetts azt üzente, elég volt


Boston Globe: Massachusetts azt üzente, elég volt

 A massachusettsi szenátorválasztáson a republikánus jelölt Washingtonba küldésével azt üzenték a gazdaság helyzete miatt aggódó, kiábrándult választók az amerikai kormánynak: elég volt - írta szerdán a szövetségi állam fővárosában megjelenő The Boston Globe című liberális napilap.

A gazdasági nehézségek miatt hónapok óta halmozódó félelem és kiábrándultság gyufaként lobbant lángra az időközi választás előtti napokban. Massachusetts, az egyik legliberálisabb szövetségi állam, republikánus, konzervatív szenátort választott, aminek a jelentőségét a lap szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A korábban láthatatlan Scott Brown állami szenátor erőteljes, okos és hibátlan kampányt folytatott. A bizonytalan választók tömegei, nem törődvén a néhai Edward Kennedy örökségével, rá szavazva fejezték ki csalódottságukat és félelmeiket, a Demokrata Párt elvesztette a szenátori helyet, amelyet 58 évig birtokolt - állapította meg tényszerűen az újság.

A választók számára az volt a legfontosabb kérdés, hogy Brown ellenzi az Obama-kormány egészségreformját, elsősorban ez segítette győzelemre - írta szerdán a Politico című újság a választásokon végzett exit poll felmérés alapján. A megkérdezettek 42 százaléka közölte: nem támogatja a szövetségi egészségügyi reformot és azért voksolt Brownra, hogy megakadályozza a szenátusban a Barack Obama által kezdeményezett program elfogadását.

A válaszolók 46 százaléka világossá tette: szavazatával üzenetet küld Washingtonnak, 55 százalék szerint az ország rossz irányban halad. Viszonylag jelentős volt azoknak az aránya (34 százalék), akik azt mondták, ellenszenves volt számukra, hogy a demokrata jelölt szerintük negatív kampányt folytatott. Obama népszerűsége viszont a választás eredménye ellenére még magas, 59 százalék mondta, hogy rokonszenvez az elnökkel. A győztes republikánus jelölt, Scott Brown csak 2 százalékkal maradt el ettől, személye a szavazók 57 százaléka számára megnyerő.

Brown váratlan sikere kapcsán konzervatív elemzők szerdán már azt a kérdést is felvetették, hogy a szenátornak esetleg meg kellene pályázni az amerikai elnöki posztot.

Harry Reid, a washingtoni szenátus demokrata párti többségének vezére úgy reagált a kormánypártot sokkoló választási eredményre: megváltozott a politikai képlet. Megerősítette, hogy a demokraták továbbra is a gazdaság erősítésére, a munkahelyteremtésre és arra fognak koncentrálni, hogy minden amerikai számára elérhető egészségügyi ellátást biztosítsanak. A San Francisco Chronicle című lap szerdán - Obama hivatalba iktatásának első évfordulóján - arról írt: az elnök népszerűsége még Kaliforniában is csökken, amely állam pedig jelentős mértékben hozzájárult választási győzelméhez.

A legnagyobb példányszámú újságok közé tartozó liberális napilap a Field Poll friss közvélemény-kutatási adatait ismertetve közölte: habár a kaliforniaiaknak még mindig jelentős hányada, 56 százaléka támogatja Obama működését, tavaly márciusban ez a mutató 65 százalék volt. A lap rámutatott: a válaszolók több mint fele elégedetlen azzal, ahogy Obama az egészségügyi reformot kezeli. A Gallup országos felmérése szerint Obama támogatottsága 50 százalékos, tevékenységét a népesség 44 százaléka nem helyesli.

OLDALTÖRÉS: Republikánus győzelem a massachusettsi szenátorválasztáson


Republikánus győzelem a massachusettsi szenátorválasztáson


Republikánus győzelem a massachusettsi szenátorválasztáson


Republikánus győzelem a massachusettsi szenátorválasztáson

Meglepetésre republikánus győzelem született a keddi időközi szenátorválasztáson az amerikai Massachusetts államban; a konzervatív Fox News hírcsatorna szerint ez olyan súlyos csapás a demokratáknak, mint amilyen Amerika számára az 1929-es tőzsdekrach volt. Az NBC hírcsatorna már a szavazási urnák lezárása után másfél órával bejelentette a valószínű ellenzéki győzelmet.
 
A szavazatok csaknem 100 százalékának összesítése alapján a republikánus Scott Brown állami szenátor 52 százalékos eredményt ért el, demokrata párti ellenfelét, Martha Coakley főállamügyészt csak a szavazók 47 százaléka támogatta voksával. Utóbbi elismerte vereségét és közölte: tiszteletben tartja a szavazók véleményét.

Az egész ország a New England-i államra figyelt. Az időközi szavazás jelentőségét maga Barack Obama elnök is kifejezte, aki a hétvégén személyesen is elutazott Bostonba és a demokrata jelölt mellett kampányolt. A választásnak "nem is lehetne messzemenőbb következménye Massachusettsre és a nemzetre nézve" - hangsúlyozta támogatóinak küldött kedd reggeli sms-üzenetében, akiket szavazásra buzdított.
 
Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó - az országosan a legnépszerűbb republikánus politikusok egyike - úgy értékelte az eredményt: a választók nemcsak az új szenátorra voksoltak, hanem Obama tevékenységéről is véleményt is mondtak. A szavazók szerinte csalódtak, mert Obama nem ígéretei szerint irányítja az országot.

Richard Ross republikánus képviselő azt mondta: a demokraták lebecsülték a korábban súlytalannak tartott 50 éves Brownt, aki mellesleg triatlonista, rendkívül kemény teljesítményre képes.

A The Wall Street Journal aznapi számában rámutatott: a legkékebb - vagyis a legmegbízhatóbban demokrata párti - államok közé tartozó Massachusettsben érzékelhető hangulatváltás, a kék állam lázadása azt jelzi: alaposan megváltozott a közvélemény az eltelt egy évben. Szerdán van az első évfordulója annak, hogy Obamát beiktatták hivatalába.

A massachusettsi vereséggel a Demokrata Párt elveszíti 60 fős "szupertöbbségét" a szövetségi törvényhozás 100 fős felsőházában. Ez módosíthatja Obama elnök minden törvényhozási elképzelését, hiszen az obstrukcióbiztos többség elveszítésével a demokraták komoly engedményekre kényszerülhetnek majd a republikánusokkal szemben.

A Demokrata Párt vezetésében az utóbbi napokban - amikor a felmérések előre jelezték a választás eredményét - szinte pánik tört ki, a republikánus győzelem ugyanis átírhatja az egészségügyi reformtörekvéseket. Brown egyik legfőbb kampányüzenete ugyanis az volt: nemmel szavazna a demokrata egészségügyi csomagra.

A szövetségi állam egyik szenátori mandátumát a tavaly augusztusban elhunyt Edward Kennedy majdnem 47 éven át birtokolta. Az állam legutoljára 1972-ben szavazott be republikánus politikust a washingtoni szenátusba. A CNN hangsúlyozta: ennek fényében nagyon erős üzenet a republikánus jelölt jelentős arányú győzelme. A demokraták attól tartanak: a republikánus győzelem az előhírnöke lehet annak, hogy a novemberi félidős kongresszusi választásokon a Demokrata Párt jelentős veszteségeket fog elszenvedni.

Barack Obama telefonon gratulált Scott Brownnak a győzelemhez és kitűnő kampányához, egyben közölte, együtt kíván vele működni "sürgető gazdasági kérdésekben".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!