Külföld

2010.02.03. 22:16

Felrobbantottak egy pakisztáni lányiskolát: amerikai halottak

Pokolgépes merényletet követtek el egy újjáépített pakisztáni lányiskola avatóünnepségén szerdán az ország északnyugati részén; a robbanásban három amerikai és egy pakisztáni katona, valamint három pakisztáni iskolás és egy járókelő vesztette életét - közölték biztonsági tisztviselők. A merényletet a tálibok vállalták magukra.

MTI

A hatóságok 45 és hetven közé teszik a távirányítással végrehajtott robbantás sebesültjeinek számát, többségük iskolás lány, de van köztük több újságíró is. A terrorcselekményt Alsó-Dir körzetében követték el, a Szvat-völgy közelében, amelyet pedig a hadsereg nagyjából már megtisztított a tálib lázadóktól. Az első hírekben még az szerepelt, hogy a külföldi halottak újságírók, illetve segélymunkások. Egy rendőrségi tisztviselő elmondása szerint az iskola teteje beomlott, és az áldozatok közül néhányan a romok alá szorultak.

A három amerikai katona pakisztáni újságírók és helyi vezetők konvoját kísérve érkezett az újjáépített alsó-diri lányiskola avatására, amelyet a tálibok egy éve egyszer már felrobbantottak. Az amerikaiak egy kis egység tagjai voltak, amely az afgán határvidéken biztonsági feladatokat ellátó külön határvédelmi erők kiképzését végzi. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége és a pakisztáni hadsereg megerősítette a három amerikai katona halálhírét.

A merényletet később telefonon magukra vállalták a pakisztáni tálibok. Azam Tárik tálib szóvivő szerint "a megölt amerikaiak a Blackwaterhez tartoztak". Ez az a - később Xe Servicesre átkeresztelt - amerikai biztonsági magáncég, amelyet Irakban súlyos vétségekkel vádoltak. "Tudjuk, hogy a Blackwater felelős Pesavart és más pakisztáni városokat ért támadásokért, figyelmeztettünk, hogy megbosszuljuk ártatlan pesavariak halálát, és ma épp ezt tettük" - mondta Tárik.

A biztonsági erők tagjai, lányiskolák és külföldiek gyakori célpontjai a tálibok és más iszlamisták támadásainak Pakisztánban. Az erőszakhullámban két és fél év alatt már mintegy háromezer ember halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!