Külföld

2010.02.18. 20:15

Irodaépületnek repült egy kisrepülőgép

Valószínűleg egy az adóhatóságra dühös öngyilkos pilóta vezette azt a kisrepülőgépet, amelyik egy hétszintes irodaépületnek ütközött a texasi Austinban csütörtökön.

MTI

A fekete épületben lángok keletkeztek, több tucat ablak üvege kitört. Az első és második szintről órákkal később is sűrű füst gomolygott, tűzoltók érkeztek a helyszínre. Az épületben tartózkodókat kimenekítették. Halálesetről nem tudni, két embert kórházba szállítottak.

Néhány órával a délelőtti eset után bebizonyosodott az a feltételezés, hogy az egymotoros repülő pilótája - akit Joseph Andrew Stack néven azonosítottak - szándékosan vezette a gépet az épületnek, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi központjával szomszédos. Az épületben van a szövetségi adóhatóság (IRS) egy irodája.

Kiderült, hogy a férfi utolsó repülése előtt az interneten aznap hosszú búcsúüzenetet hagyott hátra, amelyben szidta a kormányt és különösen az adóhatóságot. Azt is megjegyezte, hogy elege van a feleségéből, a katolikus egyházból, sőt, még George W. Bush volt amerikai elnökből is. Az öngyilkos pilóta az IRS kapcsán azt írta: "az erőszak az egyedüli válasz".

A belbiztonsági minisztérium közlése szerint nincsen terrorista cselekményre utaló nyom. Ugyanígy nyilatkozott Robert Gibbs fehér házi szóvivő is, aki elmondta, hogy az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt.

A szövetségi légi felügyelet közlése szerint a férfi a texasi Georgetown egy repülőteréről szállt fel és nem közölte repülési útvonalát. Egyes hírek szerint Stack háza - amely az irodaépülettől mintegy 10 kilométerre van - csütörtök reggel kigyulladt.

A Fox News hírtelevízió beszámolója szerint az austini irodaépületben súlyos károk keletkeztek; az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) két F-16-os vadászgépet mozgósított a baleset hírére.

Peggy Walker, az IRS vámtisztje, aki az ütközés idején az épületben dolgozott, íróasztalánál ült, elmondta: olyan volt, mintha pokolgép robbant volna, "a mennyezet meghajolt, az ablakok betörtek, felugrottunk és szaladni kezdtünk".

Holttesteket találtak a texasi épületben, amelynek nekirepült egy kisrepülőgép

Két holttestet találtak eddig a mentőalakulatok a roncsok között abban a texasi irodaépületben, amelynek egy öngyilkos pilóta nekivezette a repülőgépét, mert dühös volt az adóhatóságra - közölték helyi idő szerint csütörtök este az állam fővárosának, Austinnak a hatóságai.

Palmer Buck tűzoltóparancsnok azt mondta: nincs eltűnt ember, de attól elzárkózott, hogy kifejtse, kik lehetnek a halottak.

Hofer László, az MTI tudósítója jelenti

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!