Külföld

2010.02.20. 23:19

Minaret dőlt a mecsetre: legkevesebb negyvenen haltak meg Marokkóban

Legkevesebb negyvenen meghaltak és hetvenegyen megsebesültek, amikor Marokkóban egy négyszáz éves minaret rádőlt a pénteki ima idején egy mecsetre, és azt is megrongálta - közölték a helyi hatóságok.

MTI

A szerencsétlenséget kétségkívül az utóbbi napok heves esőzései okozták.  A katasztrófa a fővárostól, Rabattól 140 kilométerre keletre fekvő Meknesz város óvárosában történt a heti legfontosabb ima idején, amire mintegy 300-an gyűltek össze. Az esti órákban sokan még a romok alatt voltak, őket katonák igyekeztek kimenteni. A beszámolók szerint egy túlélőt már találtak.

A imám éppen hozzá akart kezdeni a déli imához, amikor a torony összeomlott - mondta egy szemtanú. 

Az első hírek még 11 halottról szóltak, de az este folyamán egyre nőtt az áldozatok száma. A legutóbb közölt adatok sem véglegesek, mert a péntek déli imát hagyományosan sokan látogatják.

A szerencsétlenség okát hivatalosan nem közölték, de az al-Ula közszolgálati televízió esti híradója szerint a tragédiát a térségre az elmúlt napokban lezúdult nagy mennyiségű eső okozta.

A könnyű sérülteket a mekneszi kórházakba irányították, míg a súlyos sérülteket a fezi kórházban ápolják. A mentési munkálatok még késő éjszaka is folytak.

VI. Mohammed király kérte a kormányt, hogy a lehető leghamarabb az eredeti formájában állítsák helyre az évszázados építményt. Az mecset nagy része vályogból épült, a minaretjét a legmagasabb mekneszi minaretek között tartották számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!