Külföld

2010.03.20. 10:48

Emlékművet állítanak Kambodzsában a külföldi haditudósítóknak

Emlékművet állítanak Kambodzsában annak a csaknem 40 külföldi újságírónak, akik az 1970-75 közötti háború tudósítása közben vesztették életüket - közölte szombaton a kambodzsai kormány szóvivője.

MTI

Az emlékművet a tervek szerint április végén avatják fel Phnompen belvárosában, a vörös khmerek győzelmének évfordulóján. Az eseményre számos olyan külföldi újságírót várnak, akik annak idején részt vettek a harci események tudósításában.   
   
Az Egyesült Államok barátjaként 1970-ben hatalomra került Lon Nol kormánya és az Észak-Vietnam támogatását élvező vörös khmerek közötti harcokban legalább 37 külföldi újságírót öltek meg. Köztük voltak japán, francia, amerikai, svájci, német, osztrák, indiai, laoszi és ausztrál riporterek, fotósok és operatőrök.
   
A szélsőséges maoista vörös khmerek legalább 17 kambodzsai újságíróval is végeztek 1975. áprilisi hatalomra jutásuk után. Számos újságírónak egyszerűen nyoma veszett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!