Külföld

2010.03.21. 22:00

Obama jövője függ az egészségügyi reform sorsától

Barack Obama elnökségének jövője függ elemzők szerint az egészségügyi reform sorsától, egyelőre legalábbis attól, hogy a kongresszus elfogadja-e a vonatkozó törvényt. Obama viszont hangsúlyozza, hogy nem róla, hanem az ország sorsáról van szó.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az bizonyos, hogy nemcsak Obama emleget történelmi pillanatot. Ha a washingtoni kongresszus vasárnap elfogadja az egészségügy átfogó reformját célzó törvénycsomagot, az Egyesült Államok történelmének egyik legátfogóbb szociális jóléti törvénye születik meg. Az általános, vagy csaknem általános betegbiztosítás bevezetéséről Theodore Roosevelt óta (aki 1901 és 1909 között volt a Fehér Ház lakója) sok elnök álmodott, de egynek sem sikerült.

A bő egy évvel ezelőtt beiktatott Barack Obama népszerűségi mutatója mára 50 százalék alá csökkent. Tekintélyére, jövőbeni törvényhozási kezdeményezéseire döntő befolyással lesz, hogy elbukik-e legfőbb belpolitikai törekvése, az egészségügy reformja.
 
A reformtervezet ugyan nem helyez kilátásba általános, mindenkire kiterjedő betegbiztosítást, de azt kiterjesztenék 32 millió amerikaira, vagyis a népesség 95 százaléka biztosított lenne. A törvény ezenkívül betiltaná azt a gyakorlatot, hogy a biztosítók megtagadhatják szolgáltatásaikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek fennállása esetén. A betegbiztosítás rendszerét úgy alakítanák át, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelezővé tennék a biztosítást; azokon, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állami segítene. Azokat a nagy- és közepes méretű vállalatokat, amelyek nem nyújtanak biztosítást alkalmazottaiknak, komoly pénzbüntetések fenyegetnék.
 
Az Egyesült Államok az egyetlen a fejlett ipari nemzetek között, ahol máig nem létezik általános betegbiztosítás. Az ezt célzó több évtizedes reformtörekvések részben azért buktak el, és még ma is azért ütközik nagy nehézségekbe elfogadtatása, mert az amerikai társadalomban nagy hagyománya van annak, hogy az egyén ne az államra, hanem önmagára támaszkodjon. Rendkívül erős az ellenérzés az állami szerepvállalás növelésével szemben.
 
Bár Obama végül sikert könyvelhet el, a korábbi nagy jóléti törvényekhez képest az a fő különbség, hogy a betegbiztosítási reformot a Republikánus Párt egységesen ellenzi. Sokan a demokraták közül sem értenek egyet Obama elképzeléseivel.

A republikánusok az átfogó átalakítás helyett fokozatos, több lépcsőben végrehajtandó reformot szorgalmaznak. Az ellenzék merev elutasítását mutatja, hogy John Boehner, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője vasárnap, az egészségügyi reformtörvényről való "történelmi" szavazás előtt kijelentette: a demokrata többségű kongresszus ugyan elfogadhatja a törvényt, a republikánusok viszont a reformok visszavonásán fognak dolgozni, ha megnyerik a novemberi választásokat. Kijelentette: a demokraták - ha végül mégis el tudják fogadtatni a törvény - a képviselőházi többség elvesztésével fognak fizetni a novemberi félidős kongresszusi választásokon.

Az egészségügyi reform egy éve tartó vitája mélyen megosztotta az amerikai társadalmat. A Kaiser Family Foundation intézet friss felmérése szerint a népesség 46 százaléka támogatja, 43 százaléka ellenzi a demokrata reformcsomagot. A Rasmussen adatai szerint 52 százaléknak nem tetszik, amit a demokraták javasolnak, és csak 43 százalék pártolja. A helyzetet bonyolítja, hogy már 38 szövetségi állam vezetése jelezte: elfogadása esetén, ha kötelezővé teszik az állampolgároknak a biztosítás megkötését, megóvják a szövetségi egészségügyi törvényt.

A The Washington Post szerint valóban Obama történelmi érdeme lesz, hogy olyan dolgot ér el, amelyet előtte egyetlen elnök sem. "Történelmet írunk, rendbe tesszük az egészségügyet Amerikában" - hangoztatta az elnök. Elemzők a mostani törvény súlyát az 1935-ös társadalombiztosítási reformhoz, valamint az idősek állami betegbiztosításáról szóló 1965-ös Medicare bevezetéséhez hasonlítják. A kérdés az, hogy mi ennek az ára? A republikánusok szerint Obama történelmi hibát követ el. Múlt nyáron új, alulról szerveződő konzervatív mozgalom indult útjára "tea party" névvel, elsősorban Obama reformjai elleni tiltakozásul. Az elnököt egyes bírálói szocialistának, sőt kommunistának bélyegzik, amiért az állam soha nem látott módon beleszólna az egészségügyi szféra működésébe. Azért, hogy a reformtörvényt minden áron "átveri" a kongresszuson, a Demokrata Párt súlyos árat fizethet novemberben - véli a liberális hangvételű újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!