Külföld

2010.03.17. 23:04

Tőkés: a marosvásárhelyi fekete március kivizsgálása is kell a rendszerváltás folytatásához

Az 1990. március 16-20-i marosvásárhelyi események kivizsgálása, tetteseinek, felbujtóinak felelősségre vonása is szükséges ahhoz, hogy befejeződjék a rendszerváltozás Romániában - vélte az Európai Parlamentben szerdán e témáról tartott konferencián beszélve Tőkés László, a Romániai Magyar DemokrataSzövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője.

MTI

"Ha helye volt annak, hogy a temesvári felkelésről, a rendszerváltozásról megemlékezzünk, rendkívül fontos ... megismerni annak a mechanizmusát, ahogyan eltérítették az 1989-es romániai rendszerváltozás folyamatát, ... helyreállítván a Securitatét" - fogalmazott a képviselő az általa szervezett brüsszeli tanácskozást követően az MTI-nek nyilatkozva.
 
1990 márciusának közepén a Vatra Romaneasca elnevezésű nacionalista szervezet 13 busznyi, zömében ittas "tüntetőt" szállított Marosvásárhelyre a környékről, akik megtámadták a békésen demonstráló magyar nemzetiségűeket, az RMDSZ székházát pedig fejszékkel, husángokkal ostromolták. Az összecsapásoknak 3 magyar és 2 román halottja, illetve 278 sérültje volt, és még ma is vita tárgya, hogy mi robbantotta ki a zavargásokat. 

Tőkés László elmondta, hogy a szerdai konferencia a fekete márciusra emlékező, négy rendezvényből álló sorozat egyik tanácskozása volt. Múlt héten Budapesten, a Terror Házában emlékeztek meg a történtekről - ott különös hangsúly került a cigányság részvételére - , a mostani brüsszeli rendezvényt követően, a hét végén pedig Marosvásárhelyen fáklyás felvonulást, konferenciát és ökumenikus találkozót tartanak.

Temesváron 1989 végén egymásra találtak magyarok, románok, valamennyi náció és vallás, rá néhány hónapra pedig a kommunista típusú visszarendeződés képes volt szembeállítani a románokat a magyarokkal, és visszaállítani a korábbi magyarellenes román politikai vonalat. Eltérítették a forradalmat, a kommunista visszarendeződésnek ez volt a nyitánya - fogalmazott Tőkés László. 
 
Úgy vélte, a tanácskozáson Monica Macovei román EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter találóan mutatott rá, hogy tulajdonképpen az 1989 decemberi erőszakos cselekmények, tömeggyilkosságok mögött, az 1990 márciusi marosvásárhelyi vérengzések mögött és a júniusi bukaresti bányászjárások mögött ugyanazok az erők működtek, mégpedig a tavasszal átkeresztelve újra létrehozott Securitate.

Az erdélyi képviselő - korábbi református püspök - arra is emlékeztetett: több helyről javaslatot tettek, hogy jöjjön létre a kommunizmus bűneiben illetékes bíróság is, illetve az egyes tagországokban megfelelő helyen kezeljék ezeket a kérdéseket. Meg kell szabadulni a kommunizmus kisebbségellenes örökségétől is - tette hozzá.

Külön foglalkozott a konferencia az etnikumok közti viszony és a média kapcsolatával, mert - mint Tőkés elmondta - a média manipulációja nélkül a marosvásárhelyi véres események nem történhettek volna meg. Megállapították azonban azt is, hogy azóta már annyi változás történt Romániában, hogy hasonló, kártékony provokáció végrehajtása nem volna elképzelhető a média eszközeivel - foglalta össze Tőkés László a tanácskozáson elhangzottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!