Külföld

2010.05.25. 18:16

Jamaica: roham Dudus Coke főhadiszállása ellen (videóval)

Több mint ezer rendőr és katona megostromolta Nyugat-Kingstonban egy drogbáró, Christopher Dudus Coke fegyveres gengszterek által védett főhadiszállását, és az összecsapások két napja alatt - keddig - hivatalos források szerint legkevesebb 27 ember életét vesztette.

MTI

A jamaicai főváros Tivoli Gardens nevű nyomornegyedéből még kedden is szórványos lövöldözés hallatszott. 211 személyt őrizetbe vettek.
   
A hatóságok Christopher "Dudus" Coke-ot próbálják meg kézre keríteni, akinek a kiadatását az Egyesült Államok kérte, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene.
   
Kingston több negyedében vasárnap rendkívüli állapotot vezettek be, miután a drogbáró emberei több rendőrőrsöt is tűz alá vettek, mert tudomásukra jutott, hogy a kormányfő beleegyezett a kiadatásba. A támadók autókat raboltak el és lakásokat fosztottak ki.

 A Telegraph videója az ostrom pillanatairól:

 

Bruce Golding miniszterelnök, aki Nyugat-Kingston parlamenti képviselője, kilenc hónapon át megtagadta a magas kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Coke kiadatását. A támadások nyomán "erőteljes és határozott" lépéseket helyezett kilátásba a rend helyreállításának érdekében. Katonai helikopterek bombákat dobtak le a drogbáró feltételezett tartózkodási helyén, Tivoli Gardensben.
   
Kingstoni jelentések szerint fegyveresek barikádokat emeltek, a magasabb épületekről pedig orvlövészek vették tűz alá a golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő kormánycsapatokat. Noha Dwight Nelson biztonsági miniszter szerint "a rendőrség ura a helyzetnek", a lövöldözés kedden a Tivoli Gardensszel határos más szegénynegyedekre is kiterjedt.
   
A karibi szigetország a térség legnagyobb marihuánatermesztője, a fegyvercsempészek valóságos paradicsoma. Jamaica a világ élvonalában jár a gyilkossági ráta tekintetében: tavaly 2,8 millió lakosra mintegy 1660 emberölés esett.
   
A Jamaica délnyugati partvidékén kirobbant tűzharc távol esik a turisták által kedvelt északi nyaralóövezettől

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!