Külföld

2010.05.08. 09:12

Ungvári magyar lap a kettős állampolgárságról

Az ukrajnai jogi helyzet ellenére üdvözlendő a magyar állampolgárság megadása az elszakított területeken élők számára – írta szombaton megjelent számának vezércikkében az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

MTI

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság Tóth Viktor, a lap munkatársa által jegyzett írása szerint az UMDSZ eddig is támogatta a kettős állampolgárságot, például a 2004-es magyarországi népszavazás idején is, és megnyilatkozásai alapján ez azóta sem változott. A szerző biztatónak nevezte Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének, az új kormány nemzetpolitikáért felelős kijelölt miniszterelnök-helyettesének a nyilatkozatát, amely szerint „egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz”, megállapítva, hogy a határon túli magyaroknak „B-kategóriás” állampolgárságot biztosító törvényre talán nem is lenne szükség. „Megalázó, sőt, vérlázító lenne, különösen 2004. december 5. fényében” – szögezte le a cikkíró, aki szerint akkor inkább nem is kell ilyen törvény.
 
A kettős állampolgárság megadásával kapcsolatos, még tisztázatlan feltételek egyikeként említi a szerző, hogy – az eddigi gyakorlat szerint – a magyar állampolgárság igénylésekor komoly összegnek kell szerepelnie a kérelmező bankszámláján. „Ha ez a kitétel megmarad, sokak számára csak vágyálom marad a magyar állampolgárság” – olvasható a cikkben.
 
A cikkíró arra is emlékeztetett, hogy a státustörvény által biztosított, a magyarigazolvánnyal igénybe vehető kedvezményekben csak azok részesülhetnek, akik nem magyar állampolgárok. Ez az azt jelenti – tette hozzá –, hogy az a kárpátaljai szülő, aki eddig gyermekei anyanyelven történő taníttatásához oktatási-nevelési támogatást igényelhetett, a jelenlegi jogszabályok szerint elesne attól, ha élne a kettős állampolgárság lehetőségével. „Magyarán szólva az egyik kioltaná a másikat, a határon túli magyar pedig olyan választás elé kerülne, ami nem lenne szerencsés” – fogalmazott a szerző, aki szerint éppen ezért fontos lenne, hogy a magyar állampolgársági törvény módosításával egyidejűleg a státustörvényen is változtassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!