Külföld

2010.05.19. 19:30

Zavargások Ljubljanában: Kőzápor zúdult a szlovén parlament épületére

A szlovén fővárosban, Ljubljanában szerdán kora este mintegy kétezer fiatal vonult a parlament elé, majd kővel, tojással, palackokkal, egyéb tárgyakkal dobálta meg az épületet: közel félszáz ablak betört, a rendőrség kénytelen volt kordont vonni a parlament köré.

MTI

A nap folyamán 8-10 ezer diák békésen tüntetett a balközép kormány munkapiaci reformja, különösen a diákmunka tervezett eltörlése ellen. A szervezők elhatárolódtak a randalírozóktól, elítélték fellépésüket. A rendőrség többeket őrizetbe vett, a kilengéseknek hírek szerint sérültjei is vannak. 

Pavel Gantar, a parlament elnöke az eseményeket "páratlan vandalizmusnak" nevezte. "Én is részt vettem 1968-as diáktüntetéseken, de ilyet nem tapasztaltam. Ez a párbeszéd egyértelmű elutasítása, a párbeszéd helyett az erőszak választása" - fűzte hozzá.

A zavargások miatt kénytelenek voltak a plenáris ülést félbeszakítani. Sajnálkozását fejezte ki az erőszak miatt Borut Pahor kormányfő is, aki szerint Szlovénia nem szolgált rá a parlament előtt zajló jelenetekre. "Rengeteg energiát fordítottunk a szociális partnerekkel folytatott párbeszédre, a feszültségkeltést semmi sem indokolja" - mondotta. 

Pahor kormánya az alacsony adó miatt előnyössé vált diákmunkát akarja megszüntetni, illetve az úgynevezett minimunkával felváltani. A minimunkára vonatkozó szabályozás alá esne a jövőben a diákmunka mellett a munkanélküliek és nyugdíjasok által végzett egyszerűbb tevékenység is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!