Külföld

2010.06.04. 15:49

Slota Trianon-emlékművet avatott Révkomáromban

Leleplezték a Trianon-emlékművet Révkomáromban, a szlovák-magyar határ közelében pénteken délután.

MTI

A több mint másfél méteres kőoszlopot, amelyet a határátkelő egykori épületeinek közelében, az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban állították fel, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke avatta fel. Robert Fico kormányfő bár kedden azt mondta, hogy biztos ott lesz, nyilvános ígérte ellenére nem jelent meg az eseményen. 

A kőoszlopot péntekre virradóra állították fel a helyén, s délelőtt rendőrök őrizték. Avató beszédében Slota ismét élesen bírálta Magyarországot és a magyar politikát, azt állította, hogy Budapest megkérdőjelezi Trianon érvényességét, s ezzel veszélyezteti Szlovákia biztonságát.

"Ez a mi válaszunk ezekre a provokációkra a Fidesz-párti magyar politikusok részéről, Orbán Viktor részéről, a neofasiszta Jobbik részéről. Szlovákia most az egész nemzetnek, egész Európának, és elsősorban a Duna másik oldalán élő magyaroknak megmutatta, hogy ez a mi földünk, ez szlovák föld, amelyet soha nem engedünk elvenni magunktól" - harsogta Slota több száz, szlovák zászlókat lengető híveinek tapsától kísérve. 

A rendezvényt több tucatnyi rendőr biztosította, de semmiféle rendbontásra nem került sor. A révkomáromiak nem vettek tudomást a nacionalistákról.

A határátkelő elhagyott épületeinek ablakaiban péntek reggelre több szlovák nyelvű felirat jelent meg, amelyek nyilvánvalóan Slotának és pártjának vannak címezve. "Hol a határ a vulgarizmusban? Hol a határ a korrupcióban? Hol a határ a faliújságtenderekben? Hol a határ az iszákos hazafiasságban?" - olvasható a feliratokon, amelyekről a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál tájékoztatott.

A szlovák Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet csütörtökön helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS.

"A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának" - áll az oszlopon.

Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától.  "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök" - szól az idézet.A tábla aláírása: "A hálás szlovákok".

A Matica Slovenská szlovák kulturális egyesület révkomáromi székházában délben megkezdődött az SNS által szervezett "tudományos konferencia" Trianonról. A tanácskozás résztvevőit, többnyire idősebb személyeket, láthatóan szervezetten szállították a városba. A konferencia befejeztével az emberek menetben a Trianon-emlékműhöz vonultak, hogy részt vegyenek annak leleplezésén.

A székház előtt egy gépkocsira óriásplakátot szereltek fel Ján Slota és Anna Belousovová arcképével, valamint "Szlovákiát nem adjuk!" felirattal.

"Trianon és a Benes-dekrétumok szuverenitásunk és területi sérthetetlenségünk közlekedő edényei. A magyar irredentizmus olyan mint az árvíz. Az egyik helyről kinyomjuk, bejön egy másik helyen" - jelentette ki a konferencián elmondott beszédében Slota. Szerinte Trianon érvényességén áll vagy bukik Közép-Európa, de egész Európa békéje és biztonsága is. "Szlovákok! Éljen Trianon!" - fejezte be beszédét Slota.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!