Külföld

2010.07.08. 10:11

Merényletre készülő al-Kaida tagokat vettek őrizetbe Norvégiában

Az al-Kaida terrorszervezet három feltételezett tagját vették őrizetbe csütörtök reggel Norvégiában egy olyan összeesküvés ügyében, amely norvég és amerikai tisztségviselők szerint New York-i és angliai merénylettervekhez köthető.

MTI

A három férfit, akiknek nevét nem tették közzé, több mint egy éve megfigyelés alatt tartották a két ország hatóságai. Illetékesek szerint a gyanúsítottak olyan hordozható - azonban nagy hatóerejű - pokolgépekkel készültek terrortámadást végrehajtani, mint amilyennel a tavaly meghiúsított, a New York-i metróhálózat ellen tervezett öngyilkos merényletet követték volna el.

Az amerikai államügyészség szerdán tárt a nyilvánosság elé egy hasonló angliai összeesküvést is. Az Egyesült Államokban még tavaly szeptemberben tartóztatták le az afgán származású Najibullah Zazit, aki idén februárban az ügyét tárgyaló brooklyni bíróságon beismerte, hogy az al-Kaida szervezte őt be, s képezte ki Pakisztánban.

A 25 éves férfit azzal a vádolják, hogy két társával együtt öngyilkos robbantásos merényleteket akart elkövetni a 2001.szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulóját követő napokban. Eric H. Holder amerikai igazságügy-miniszter akkor azt mondta, ez lett volna a 9/11-es támadások óta legsúlyosabb merénylet az Egyesült Államokban. A biztonsági szervek meggyőződése szerint a norvégiai összeesküvést ugyanazok a csúcsszintű al-Kaida-vezetők szervezték, akik több, a világ más országaiban végrehajtandó támadást is előkészítettek.

A norvég illetékesek csütörtök délelőtt név nélkül nyilatkoztak, az ügyben azonban sajtóértekezletet tartanak még a nap folyamán.

A norvég tájékoztatás szerint egyelőre nem világos, hogy a gyanúsítottak milyen közel álltak céljuk megvalósításához, de annyi tudható, hogy megpróbáltak nagy erejű peroxidos bombákat házilag készíteni, ahogy azt New York-i és angliai társaik is tették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!