Külföld

2010.08.20. 15:47

Az orosz katonák 2044-ig Örményországban maradnak

Örményország pénteken biztonsági garanciákért cserébe beleegyezett abba, hogy 2044-ig működhessen orosz katonai támaszpont a területén.

MTI

Szerzs Szargszján örmény államfő a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélések után kijelentette: Moszkva az egyezmény keretében ígéretet tett arra, hogy modern fegyvereket biztosít az örmény hadseregnek, valamint segít neki a biztonsági feladatok ellátásában.
   
Szargszján a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az új megállapodás nagyobb mozgásteret hagy az orosz csapatoknak. Egy 1995-ös egyezség 2020-ig engedélyezte az orosz támaszpont működését a lezárt török-örmény határ közelében fekvő Gümri városában, és a katonák csak az egykor a Szovjetunióhoz tartozó területen hajthattak végre feladatokat. Az új egyezmény értelmében 1995-től számítva 49 évig maradhatnak orosz katonák a dél-kaukázusi országban, és korlátozások nélkül mozoghatnak annak területén.
   
A megállapodás keretében Oroszország két atomreaktort is épít majd egy szovjet időkben létesített örmény atomerőműben.
   
Az orosz-örmény támaszpontegyezmény várhatóan aggodalmat kelt a szomszédos Azerbajdzsánban, amelynek viszonya az örményekkel évek óta feszült a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt.
   
Az Azerbajdzsánba ékelődött, többségében örmény lakosságú Hegyi-Karabah 1991-ben - Jereván támogatásával - kiáltotta ki "függetlenségét". Évekig dúlt emiatt a háború örmények és azeriek között, 30 ezer ember halt meg a harcokban. 1994-ben tűzszüneti megállapodást kötöttek, de Baku és Jereván azóta sem tudott megállapodni a terület jogállásáról, amely továbbra is feszültség forrása az Irán, Oroszország és Törökország között húzódó, stratégiai övezetnek számító Dél-Kaukázusban. Azerbajdzsán többször is azzal fenyegetett, hogy erővel szerzi vissza a területet, és az utóbbi években megkétszerezte védelmi költségeit. Az idén legalább 10 örmény és azeri katona halt meg összetűzésekben.
   
Az Örményországban kormányzó Köztársasági Párt szóvivője azt mondta szerdán, hogy az új megállapodás Oroszországgal nemcsak az örmény határok védelméhez járul majd hozzá, hanem "kizárja annak lehetőségét, hogy Azerbajdzsán erővel próbálja megoldani a karabahi konfliktust".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!