Külföld

2010.08.29. 08:19

Hétfőn kezdődik a chilei bányászok mentése

Hétfőn kezdődik a mélyben rekedt chilei bányászok mentése - értesült az AFP francia hírügynökség.

MTI

Az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, 700 méteres mélységben rekedt 33 bányász mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A mentési munkálatokat rendkívüli módon nehezíti, hogy a föld állaga nem stabil.
    
A mentési munkálatokat irányító mérnök az AFP-nek elmondta: az alagút fúrása hétfőn veszi kezdetét. A fúrást egy különleges ausztrál fúróberendezéssel végzik.
   
Az egészségügyi miniszter mindezzel egy időben bejelentette: a chilei kormány olyan alternatív terven dolgozik, amelynek célja,  hogy a bányászokat jóval hamarabb felszínre hozzák.
   
Jaime Manalich erre vonatkozóan részleteket nem ismertetett, ugyanakkor közölte: a tervet hamarosan a nyilvánosság elé tárják. A hétvégi chilei újságok ezzel párhuzamosan arról számoltak be: Sebastian Pinera elnök nagy súlyt helyez arra, hogy a bányászokat még szeptember 18-a, azaz az ország nemzeti ünnepe előtt a felszínre hozzák. Chile ezen a napon ünnepli a függetlenség napját.
   
A bányászokkal egy héttel ezelőtt sikerült kapcsolatot létesíteni. Az elmúlt hét közepén az állami televízió egy videofelvételt közölt róluk, és a körülményekhez képest valamennyien jól vannak.
   
A Chiléből érkezett beszámolók közben azt emelték ki, hogy hat hónappal az országot sújtó, nagy erejű földrengés után az augusztus elején történt - és mindeddig szerencsés kimenetelű - bányakatasztrófa valósággal egyesítette a lakosságot, amely szinte egy emberként szurkol a bányászokért. Sebastian Pinera államfő ugyanakkor megerősítette, hogy vizsgálatot rendelt el az augusztus 5-én történtek, illetve a felelősség feltárására. A hatóságok közvetve mulasztásokkal vádolták a bányatulajdonos San Esteban nevű céget, a bányászati miniszter a napokban azt állította: a 33 bányász azért nem tudott a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra.

Viedofelvétel a bányászokról itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!