Külföld

2010.08.24. 19:19

Hónapokig tarthat a chilei bányászok kimentése

Teljesen egészségesek a hetek óta a mélyben rekedt chilei bányászok, de karácsonyig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket a beomlott tárnából - közölték helyi idő szerint hétfőn a hatóságok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az augusztus 5-e óta 700 méteres mélységben rekedt bányászokkal sikerült hétfőn rádiótelefonos kapcsolatot létesíteni, és egy szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttattak le hozzájuk. 

A távkapcsolat segítségével egy orvos beszélt velük. Szerinte mind a 33 bányász lelkileg és fizikailag is "kifogástalan" egészségi állapotban van. A vájárok 8-9 kilót fogyhattak az elmúlt 18 nap alatt, de kitartóak, amiről az is tanúskodik, hogy elénekelték a nemzeti himnuszt, miután kapcsolatba tudtak lépni a felszínen lévőkkel.

Laurence Golborne Riveros bányászati miniszter szerint azonban négy hónapig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket föld alatti fogságukból. Ehhez egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a föld állaga nem stabil.     

A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség. s a bányászok csak most tudtak életjelet adni magukról. A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a vájárok menedékhelye 700 méteres mélységben van. Az ötven négyzetméteres helyiségben a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést és ivóvizet találtak. A szellőzőrendszeren keresztül mindeddig friss levegőhöz jutottak, és egy munkagép akkumulátorainak segítségével világították meg a helyiséget, illetve töltötték fel fejlámpáikat.

A bányászok ki tudtak volna jönni, ha lett volna létrájuk

A föld alatt rekedt 33 chilei bányász azért nem tudott időben a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra – közölte kedden Laurence Golborne bányászati miniszter, miután beszélt a vájárokkal, akik augusztus 5-én rekedtek egy omlás alatt a San José-i réz- és aranybányában.

A bányatulajdonosok minden felelősséget elhárítottak magukról. A miniszter szerint az omlást követő két napon valamennyi bányászt ki lehetett volna menteni, ha a fő szellőzőakna mellett ott lett volna a létra, az omlás csak ezután tömte el véglegesen a kijáratot, elzárva a gyors menekülés lehetőségét. A hatóságok szerint a mentés így 3-4 hónapig is eltarthat a Santiagótól 800 kilométerre fekvő város bányájában.

A bányatulajdonos San Esteban chilei cég többször is elhárította a felelősséget magáról a baleset miatt. A bányában korábban "soha nem volt ilyen típusú katasztrófa, a dolgozók jól képzettek, és rendelkeztek biztonsági berendezésekkel egy ilyen jellegű eseménnyel szembeni védekezéshez" – közölte hétfőn az egyik bányatulajdonos, Alejandro Bohn.
 
A San José-i bányát 2007-ben bezárták egy baleset után, amelyben meghalt az egyik alkalmazott. Egy évvel később azután engedélyezték az újranyitását, hogy szavatolták: a szellőzőakna mellett fel lehet menni a felszínre. 

Sebastian Pinera chilei elnök hétfőn bejelentette: munkacsoportot hoznak létre az új bányabiztonsági szabályozás kidolgozására.

 

OLDALTÖRÉS: Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt


Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt


Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt


Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt

Nehezen lehet négy hónap kényszerű fogságot kibírni mélyen a föld alatt, a legfőbb "ellenség" az unalom és a fertőzésveszély, ha az életben maradáshoz szükséges felszerelés a rendelkezésre áll - mondta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője kedden az MTI-nek.

A szakembert annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy bár egészségesek a hetek óta a mélyben rekedt chilei bányászok, azonban karácsonyig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket. 

Chile északi részén, az Atacama-sivatagban fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a bányaszerencsétlenség, amelynek következtében 33 bányász hétszáz méter mélyen rekedt a föld felszíne alatt, és csak most tudtak életjelet adni magukról, illetve kapcsolatot teremteni a külvilággal. Egy szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttattak le hozzájuk.

A lent rekedt vájárokkal orvos is beszélt, aki szerint lelkileg és fizikailag is "kifogástalan" állapotban vannak a bányászok.

Adamkó Péter riasztásvezető szerint a hosszú, kényszerű lent tartózkodás alatt az ember időérzéke eltolódik. Oda kell figyelni és lehetőleg el kell kerülni a fertőzésveszélyt, amelyet a vizelet, illetve a széklet okozhat ilyen helyzetben.
 
Adamkó Péter feltételezi, hogy a lent maradt bányászokkal rendszeresen beszélgetnek a föld felett lévők, és orvos, illetve pszichiáter is foglalkozik velük. A hosszú bezártság és összezártság velejárója előbb-utóbb az unalom lehet, ezért - ha mód van rá - célszerű kártyát, társasjátékot, olvasnivalót lejuttatni a vájároknak. Nem ritka ilyen esetben az sem, hogy a társaság egy idő után összeveszik - mondta a barlangkutató.
 
A Chile fővárosától 834 kilométerre északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a bányászok menedékhelye hétszáz méteres mélységben van. Az ötven négyzetméteres helyiségben a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést és ivóvizet találtak. A szellőzőrendszeren keresztül mindeddig friss levegőhöz jutottak, és egy munkagép akkumulátorainak segítségével világították meg a helyiséget, illetve töltötték fel fejlámpáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!