Külföld

2010.08.15. 13:47

Riadókészültség Lourdes-ban, ezreket evakuáltak (frissítve: hamis volt a pokolgépriadó)

Zarándokok ezreit kellett több órára eltávolítani vasárnap a délnyugat-franciaországi Lourdes szentélyeinek környékéről egy pokolgépriadó miatt, amely végül hamisnak bizonyult, így a helyet újra megnyithatták - közölték a helyi hatóságok.

MTI

Az intézmény sajtószolgálata szerint idén mintegy 30 ezer ember látogatja meg a zarándokhelyet Mária mennybevételének ünnepén.

"A figyelmeztetés a rendőrségre érkezett, s aszerint négy pokolgép fog felrobbanni 15 órakor a szentélyek területén" - mondta röviddel dél után Pierre Adias, a sajtószolgálat illetékese. Hat nyelven szólították fel távozásra a zarándokokat, és a kiürítés a délre tervezett miséig nyugodtan lezajlott. 

René Bidal, a Felső-Pireneusok rendőrfőnöke később elmondta, hogy dél körül egy telefonfülkéből egy "erős mediterrán akcentussal" beszélő férfi telefonált, aki "eléggé elszántnak tűnt", ezért "komolyan kellett vennünk a dolgot". A rendőrség tűzszerészei alaposan átvizsgálták a szentélyeket és a környéket, de semmit sem találtak. A helyet délután fél 5 körül újra megnyitották a zarándokok előtt az 5 órakor esedékes körmenetre, amely a zarándoklat egyik csúcspontja.
 
Az augusztus 15-i ünnepen különösen sokan keresik fel a gyógyító erejűnek tartott forrásáról híres lourdes-i zarándokhelyet. A látogatók között sok a beteg és a mozgássérült. Ezúttal mintegy kilencszáz súlyos, köztük sok hordágyas beteget kellett a többi zarándokkal együtt biztonságos helyre vinni, amíg a tűzszerészek és a keresőkutyák mindent átkutattak - mondta el Jean-Pierre Artiganave lourdes-i polgármester a France-Info rádiónak.

A Pireneusok lábánál fekvő 15 ezer lakosú város évente mintegy 6 millió látogatót fogad. Egy 52 hektárnyi területén 22 kultuszhelyet építettek, valamint két létesítményt betegek fogadására. A barlang körül, ahol a hagyomány szerint Bernadette Soubirous 1858-ban meglátta Szűz Máriát, illetve a szentélyek között három bazilikát, továbbá kápolnákat, és templomokat építettek.

Évente 400 ezren fürdenek meg a környék uszodáiban, amelyeket a barlang vizével táplálnak, és mintegy 750 tonna gyertya ég el.

Áprilistól októberig naponta 52 - különféle nyelveken elhangzó - misét mutatnak be az erre rendelt helyeken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!