Külföld

2010.09.13. 16:34

Fidel Castro szerint a francia elnök megőrült

Fidel Castro szerint az atomnagyhatalom Franciaország köztársasági elnöke rasszista politikát folytat, és a jelek szerint megőrült.

MTI

A volt kubai államfő a Cubadebate.cu honlapon vasárnap közzétett írását - "elmélkedéseinek" újabb fejezetét - a romániai és a bulgáriai romák franciaországi kitoloncolásával kapcsolatos döntések és viták "ihlették". A La Jornada című mexikói napilapnak, a Univisión.com című honlapnak és az El País című spanyol újság internetes oldalának a témával foglalkozó megállapításait hosszasan idézve Castro emlékeztetett arra, hogy Franciaország a harmadik legnagyobb atomhatalom, és Nicolas Sarkozy elnök több mint 300 atombomba sorsáról dönthet. 

"Tegyük fel, hogy Sarkozy hirtelen megőrül, mint ahogy a jelek szerint ez történik vele. Mit tenne ebben az esetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa Sarkozyvel és atombőröndjével?" - tette fel a kérdést Castro, aki már hónapok óta atomháború rémképével fenyegeti a világot. A veterán kubai vezető arra is kíváncsi, hogy mi lesz, ha "a francia jobboldal rákényszeríti Sarkozyre egy, az európai közösség normáival ellentétes fajüldöző politika fenntartását".

Castro számára az is kérdéses, hogy van-e bármiféle erkölcsi vagy etikai értelme megtámadni Iránt, amelyet atomfegyverek létrehozásának feltételezett szándéka miatt ítélnek el (Nyugaton). "Hol a bölcsesség és a logika ebben a politikában?" - írta Fidel, aki egy ideje nyíltan védelmezi az iráni atomprogramot.
 
A 84 esztendős, néhány hete ismét aktív közéleti szerepet vállaló "Comandante" pénteken nyíltan kifejtette, hogy a Franciaországból kiutasított romák "egyfajta rasszista holokauszt" áldozatai. Párizs elfogadhatatlannak nyilvánította ezt a kijelentést. Bernard Valero francia külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a holokauszt szó használata Fidel Castro történelmi ismereteinek hiányáról és az áldozatok iránti megvetéséről tanúskodik. "Fidel Castro inkább érdeklődjön az emberi jogok után, az valóban forradalmi tett lenne" - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!