Külföld

2010.09.16. 20:46

Folytatódtak a közel-keleti békeerőfeszítések, érzékelhető előrelépés nélkül

Az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja szerint az izraeli kormányfő és a palesztin elnök haladást ért el a zsidó telepek ciszjordániai építésének és bővítésének kényes témájában a Jeruzsálemben szerdán tartott tárgyalásokon.

MTI

George Mitchell megerősítette, hogy szó volt a kérdésről. "Folytatjuk erőfeszítéseinket az előrelépés érdekében" - mondta. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin vezető viszont azt állította, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a tárgyalások feladásával fenyegetőzött, ha folytatódik a zsidó telepek építése Ciszjordániában. 

Szakértők szerint a megbeszélések válságos szakaszhoz érkeztek, hiszen szeptember 26-án lejár az izraeli vezetés által meghirdetett 10 hónapos ciszjordániai telepbővítési moratórium, s ha ezt nem hosszabbítják meg, akkor a palesztinok kivonulhatnak a tárgyalásokról. Valószínűleg ezért nem jelentettek be konkrét időpontot arról, mikor találkozik legközelebb Netanjahu és Abbász. Mitchell csak annyit mondott: a jövő héten alacsonyabb szinten lesznek egyeztetések, hogy előkészítsék a két vezető újabb megbeszélését.

Abbász csütörtökön Rámalláhban, a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tiszteletére rendezett ünnepségen nyilatkozva kijelentette: nem lát más lehetőséget, mint folytatni a béketárgyalásokat egy végső egyezmény érdekében. Egy palesztin tisztségviselő szerint azonban a szerdai jeruzsálemi találkozón erőteljesen kiütköztek a nézetkülönbségek, amelyeket a felek Clinton és Mitchell együttes erőfeszítései ellenére sem tudtak áthidalni. 

Egy, a neve elhallgatásához ragaszkodó palesztin illetékes Clinton rámalláhi látogatása idején azt mondta, hogy amerikai tisztségviselők a moratórium 3 hónapos meghosszabbítását javasolták.

Clinton Rámalláhból, a Palesztin Hatóság székhelyéről a jordániai fővárosba, Ammánba utazott tovább, ahol II. Abdalláh királlyal találkozott. Jordánia az egyik olyan ország, amely békét kötött Izraellel, és komolyan támogatja a palesztin-izraeli tárgyalásokat. 
 
Az amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a béketárgyalások konstruktív légkörben zajlanak, és ez megnyugtató az amerikai kormányzat számára. Reményét fejezte ki, hogy a zsidó telepbővítési tevékenység felújítása nem következik be, és a moratórium továbbra is érvényben marad.

Mitchell eközben csütörtökön Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tárgyalt, akit arról biztosított, hogy bár Washington jelenleg az izraeli-palesztin békemegállapodásra összpontosít, továbbra is erőfeszítéseket fog tenni egy izraeli-szíriai megállapodás elérése érdekében. A szíriai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy csak az Egyesült Államok képes kieszközölni a békét Szíria és az Izrael között, de megismételte azt a szíriai követelést, hogy a tárgyalások eredményeként Izraelnek ki kell vonulnia az 1967-ben általa megszállt Golán-fennsíkról. 

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, a Sarm-es-Sejkben kedden zajló első tárgyalási forduló házigazdája az izraeli televíziónak nyilatkozva felszólította Izraelt, hogy 3-4 hónappal hosszabbítsa meg a moratóriumot, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az izraeli miniszterelnök képes lesz ennek a "nehéz" döntésnek a meghozatalára.

Az Európai Unió külügyminiszterei - az AFP francia hírügynökség által előzetesen megszerzett nyilatkozat szerint - szintén arra szólítják fel Izraelt, hogy tegyen eleget a palesztinok fő követelésének, és hosszabbítsa meg a telepbővítésre meghirdetett moratóriumot. A külügyminiszterek megismétlik, hogy ezek az építkezések illegálisak, és ellentétesek a nemzetközi joggal.

Az Arab Liga csütörtöki kairói ülésén közölte, hogy meghosszabbítja békeajánlatát Izraelnek, és felszólította a palesztinokat, tárgyalási pozíciójuk erősítése céljából számolják fel megosztottságukat. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter az ülés kezdetén kijelentette: a békeajánlat változatlanul aktuális, és esélyt jelent a békére. Ennek elengedhetetlen feltétele azonban, hogy Izrael vonuljon vissza 1967-es határaira - beleértve a Golán-fennsíkot és Dél-Libanont -, és hozzák létre a független palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal. A Gázai övezetet ellenőrzés alatt tartó Hamász radikális palesztin mozgalom, Abbász Fatah mozgalmának ellenlábasa, ellenzi a közvetlen béketárgyalásokat Izraellel. Zebari felhívta a palesztinokat, hidalják át nézetkülönbségeiket, és a lehető leghamarabb teremtsék meg a nemzeti megbékélést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!