Külföld

2010.09.06. 14:18

Megvonnák a francia állampolgárságot a rendőrt gyilkoló honosítottaktól

Franciaország arra készül, hogy megvonja a francia állampolgárságot azoktól az utóbbi tíz évben honosított külföldiektől, akik a biztonsági erők tagjai ellen követtek el gyilkosságot - jelentette be hétfőn a párizsi elnöki hivatal egy biztonsági és bevándorlási kérdésekről tartott ülés után, amelyen Nicolas Sarkozy államfő elnökölt.

MTI

Sarkozy elnök azt szeretné, ha mielőbb lehetőség nyílna arra, hogy megvonják az állampolgárságot azoktól, akik valamilyen közhivatalt betöltő személy - rendőr vagy csendőr - életét oltják ki - közölte a hivatal. 

Hozzátették: az államfő elutasította belügyminiszterének, Brice Hortefeux-nek arra vonatkozó javaslatát, hogy ezt a lehetőséget terjesszék ki azokra a honosított személyekre is, akiket poligámia vádjával ítéltek el. Ezen a téren azonban az elnök azt szeretné, ha megerősítenék a szociális ellátásokkal kapcsolatos csalások esetén kiszabott szankciókat.

A jelenleg hatályos szabályok szerint a francia állampolgárságot a terrorizmus vagy a nemzetbiztonság elleni támadás vádjával elítélt bűnözőktől lehet megvonni. 

A hétfői ülésen döntés született arról is, hogy bevezetik a bevándorlási törvény azon módosítását, amely a jövőben megkönnyítené a jogilag rendezetlen helyzetű külföldiek - beleértve bizonyos esetekben akár uniós állampolgárok - kitoloncolását, abban az esetben, ha az illetők "veszélyeztetik a közrendet, hosszú időn keresztül képtelenek eltartani magukat vagy visszaélnek a szabad mozgáshoz való joggal".

A fenti intézkedések a Sarkozy által július végén meghirdetett biztonsági politika következményei. Az utóbbi hetekben számos illegális cigánytelepet számoltak fel Franciaországban, és csaknem ezer romániai és bulgáriai romát toloncoltak vissza hazájába a francia hatóságok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!