Külföld

2010.09.11. 14:22

Több tízezren tüntettek az indiai uralom ellen

Több tízezer muzulmán tüntető vonult fel szombaton Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban az indiai uralom ellen tiltakozva.

MTI

A tüntetők kormány- és rendőrségi épületeket gyújtottak fel. Két év óta ez a legnagyobb méretű ilyen megmozdulás. A rendőrség könnygáz-gránátokkal és éles lőszerrel levegőbe leadott lövésekkel próbálta a tömeget feloszlatni. A hívők a muzulmán böjti hónap, a ramadán befejezését követő ima után a város mecseteiből vonultak az utcákra, zöld színű zászlókkal a kezükben, India-ellenes és szabadságot követelő jelszavakat skandálva.

A hívőket a később függetlenségi tüntetéssé szélesedett szombati imára teherautókkal és buszokkal szállították a városba. Sokan a járművek tetején utaztak. 

A tüntetés élén Umar Faruk, a régió legjelentősebb szakadár szervezetének vezetője menetelt. A Kasmír hovatartozása miatt több mint fél évszázada ellenségeskedő India és Pakisztán februárban ismét tárgyalásokat kezd a  vitatott kérdések megoldására. A Himalája hegység által kettéosztott Kasmír kétharmadát India ellenőrzi, egyharmada Pakisztánhoz  tartozik. A térség lakosságának többsége muzulmán. Az indiai  területen harcoló szakadárok egyetlen iszlám államban akarják egyesíteni Kasmírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!