Külföld

2010.10.31. 16:44

Autóba rejtett pokolgép a belfasti repülőtér mellett

Autóba rejtett pokolgépet hatástalanítottak vasárnap a brit hadsereg tűzszerészei az észak-írországi főváros, Belfast nemzetközi repülőtere mellett.

MTI

A légikikötő parkolójában álló szürke Toyota utasterében benzineskannákat vettek észre az utasok. A kiérkező szakértők megállapították, hogy működőképes robbanószerkezetről van szó.
   
A járművet vasárnap elszállították a repülőtér környékéről. A légi forgalomban nem volt fennakadás.
   
Egy napon belül ez volt a második fel nem robbant pokolgép, amelyet Észak-Írországban találtak. Előzőleg Lurgan városában, egy vasúti híd alá rejtett söröshordóban fedeztek fel 40 kilogramm robbanóanyagot. A hídon az ír főváros, Dublin és Belfast között közlekedő szerelvények is áthaladnak; a vasúti forgalmat az északi-írországi pályaszakaszon felfüggesztették.
   
A brit terrorellenes hatóságok jó ideje tartanak attól, hogy az észak-írországi rendezés ellenére kiújulhat a szakadár britellenes csoportok terrorhadjárata. A brit elhárítás (MI5) a múlt hónap végén fel is emelte az északír vonatkozású terrorkészültség szintjét, az addigi "mérsékeltről" "jelentősre" módosítva a riasztási fokozatot.
   
Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy az elhárítás szerint "erősen valószínű" valamely merénylet megkísérlése az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában.
   
Az MI5 vezetője már néhány nappal a szeptember végén bejelentett intézkedés előtt közölte, hogy az elmúlt három évben "folyamatosan élénkül" ezeknek a csoportoknak az aktivitása. Jóllehet e milíciák katonai kapacitása nem elégséges az olyan mértékű terrorkampányhoz, amelyet a korábbi évtizedekben a legnagyobb ír katolikus britellenes fegyveres csoport, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) folytatott, azonban a veszély "így is valós és növekvő" - fogalmazott a brit elhárítás első embere.
   
Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.
   
Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.
   
Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet, amely már hallatott magáról: fegyveresei tavaly két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!