Külföld

2010.10.15. 21:26

Az iszlám bírálható: az ügyészek Wilders felmentését kérik a gyűlöletkeltés vádja alól

Az ügyészek pénteken azt indítványozták az illetékes holland bíróságnak, hogy mentse fel a bevándorlásellenes Geert Wilders képviselőt a muszlimok elleni gyűlöletkeltés vádja alól.

MTI

Az ügyészek, akik már korábban javasolták, hogy a bíróság ejtse az egyik vádat - miszerint az iszlám nácizmushoz való hasonlításával Wilders megsértette a muszlimokat -, azzal indokolták új indítványukat, hogy megjegyzései az iszlám vallás és nem a muszlim közösség ellen irányultak, s politikusként joga van az észlelt társadalmi problémákról nyilatkozni.
   
"Wilders többnyire nem a muszlimokról beszél, hanem az iszlámról. Egy vallás bírálata pedig nem büntetendő" - hangoztatta Birgit van Roessel és Paul Velleman ügyész pénteken, a vád ismertetésének második napján. Hozzátették, hogy bár némely kijelentésében Wilders a muzulmánok hátrányos megkülönböztetését sürgette, ezeket sem lehet törvénybe ütközőnek tekinteni, mivel azokat politikusként tette egy nyilvános vitában.
   
A jobboldali liberálisok és a konzervatív kereszténydemokraták koalíciókötése nyomán csütörtökön hivatalba lépett új holland kormány kisebbségben van a parlamentben, s ezért Wilders iszlámellenes szélsőjobboldali Szabadságpártjának (PVV) külső támogatására szorul.
   
A politikus a sajtónak nyilatkozva "rendkívüli elégedettséggel" fogadta a bíróságon elhangzottakat. Ügyvédje kedden kezdi meg védőbeszédét, s a bíróság a tervek szerint november 5-én hirdet ítéletet az ügyben.
   
A 47 éves Wilders ellen azért indult eljárás, mert az iszlámot fasisztának bélyegezte, s a Korán terjesztésének és oktatásának betiltását követelte - Adolf Hitler Mein Kampf című könyvéhez hasonlítva azt - több 2006 és 2008 között tett nyilatkozatában, valamint az iszlám ellen uszító, Fitna című filmjében.
   
A büntetőeljárás megkezdéséhez a bíróságnak utasítania kellett az ügyészeket a vádemelésre, felülbírálva eredeti álláspontjukat, amely szerint a parlamenti képviselőt védi a szabad véleménynyilvánítás joga. A bíróság az ügyészeknek a vád elejtésére vonatkozó kezdeményezése ellenére is elítélheti Wilderst, aki viszont elítélése esetén is megtarthatja parlamenti székét.
   
Mohammed Rabbae, a holandiai Marokkóiak Nemzeti Tanácsának vezetője a sajtónak nyilatkozva azzal gyanúsította meg a vád képviselőit, hogy az egész eljárást eredeti állásfoglalásuk védelmére használják, ahelyett, hogy kivizsgálnák a Wilders szerinte vitathatatlan rasszizmusára vonatkozó vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!