Külföld

2010.10.16. 16:56

Meggyorsítják II. János Pál szentté avatását

A közelmúltban felgyorsították a 2005-ben elhunyt II. János Pál szentté avatásának folyamatát - jelentette be szombaton Bronislaw Komorowski lengyel államfő, miután a Vatikánban megbeszélést folytatott XVI. Benedek pápával.

MTI

"Kifejeztük korábban abbéli reményünket, hogy a folyamat folytatódik, s a legutóbbi jelzések arra utalnak, hogy az eljárás felgyorsult" - mondta a sajtónak az elnök, aki II. János Pál pápává választásának 32. évfordulóján tett látogatást Rómában.
   
Az Il Giornale című olasz lap a héten azt jelentette, hogy a II. János Pál által véghez vitt első csoda orvosi megerősítése - ami döntő fontosságú a boldoggá, majd a szentté avatáshoz - az elkövetkező hetekben megtörténhet.
   
Az erre vonatkozó újságírói kérdést azonban a Vatikán egyik szóvivője nem volt hajlandó kommentálni.
   
XVI. Benedek pápa tavaly decemberben rendeletet adott ki, amelyben elismerte elődje "hősi erényeit". Ennek alapján egyházi körökben azzal számoltak, hogy II. János Pál boldoggá avatása még az idén bekövetkezik, s Lengyelországban olyan spekulációk is napvilágot láttak, melyek szerint erre 1978. október 16-i pápává választásának 32. évfordulóján kerülhetett volna sor.
   
Az évfordulóról szombaton misén emlékeztek meg a Vatikánban.
   
XVI. Benedek szombaton gratulált a lengyel elnöknek Stanislaw Soltys XV. századi lengyel pap vasárnap esedékes szentté avatásához.
   
Megbeszélésükön a pápa és Komorowski szót ejtettek az egyház és az állam együttműködésének kérdéseiről és Európa helyzetéről is. A lengyel elnök tájékoztatta a katolikus egyházfőt a Lengyelország és Németország közötti megbékélésről, valamint arról "a párbeszédről, amelyet az Oroszországgal való megbékélés érdekében folytatnak" - áll a találkozóról kiadott vatikáni közleményben.
   
Ami II. János Pál boldoggá avatásának folyamatát illeti, a La Repubblica című olasz lap március elején még arról számolt be, hogy az alighanem késedelmet szenved, mivel az illetékes orvosi bizottság nem fogadta el az aktushoz szükséges csodás gyógyulást. Az újság szerint az orvosok döntése miatt új esetet kell kiválasztani ama mintegy 270 lehetséges felgyógyulás közül, amelyeket a 2005-ben elhunyt II. János Pál közbenjárásának tulajdonítanak, hogy bebizonyíthassák a csodatételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!