Külföld

2010.10.24. 14:34

Netanjahu óva inti palesztinokat attól, hogy az ENSZ BT-hez forduljanak

Az izraeli miniszterelnök óva intette vasárnap a palesztinokat attól, hogy nemzetközi testületekhez forduljanak egy független palesztin állam létrehozása érdekében abban az esetben, ha nem sikerülne felújítani a közvetlen béketárgyalásokat.

MTI

"Elvárjuk a palesztinoktól, hogy vállalásukhoz hűen közvetlenül tárgyaljanak" Izraellel - jelentette ki egy hivatalos közlemény szerint Benjámin Netanjahu a kormány heti ülésén. "Úgy vélem, hogy nem realista és nem lendít a békefolyamaton semmilyen próbálkozás, amely nemzetközi testületektől vár segítséget" - tette hozzá, szavaival az ENSZ Biztonsági Tanácsára utalva.

Az izraeli miniszterelnök azt is mondta, kormánya "intenzív megbeszéléseket folytat az amerikai kormányzattal, hogy megtalálják a tárgyalások újrafelvételének módját". Az izraeli közszolgálati rádió tudomása szerint Benjámin Netanjahu a kérdést Barack Obama amerikai elnökkel szeretné áttekinteni két héten belül esedékes egyesült államokbeli látogatásán.

Netanjahu az észak-amerikai judaizmus november 5-9. között New Orleansban tartandó éves konferenciájára hivatalos, de csak azért utazna oda, hogy találkozhasson az amerikai elnökkel.

A palesztinok és Izrael között szeptember 2-án újrakezdődött közvetlen béketárgyalások hamar elakadtak, mivel Netanjahu nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vállalt tízhónapos, részleges moratóriumot, amely szeptember 26-án járt le.

A palesztinok az építkezések leállítását követelik a tárgyalások folytatásáért cserébe, s vezetőik az elmúlt hetekben több ízben is kilátásba helyezték, hogy amennyiben tartós patthelyzet alakul ki a zsidó telepek kérdésében, előfordulhat, hogy az Arab Liga közbenjárásával az ENSZ-től kérik majd egy olyan palesztin állam elismerését. Ez a apalesztin állam az Izrael által az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt területeket, a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet foglalná magában.

Palesztin tisztségviselők úgy fogalmaztak, nem hiszik, hogy Mahmúd Abbász elnök drasztikus lépésre szánná el magát jövő szeptember előtt, amelyet Barack Obama céldátumként tűzött ki az izraeli-palesztin megállapodások tető alá hozására, de hozzálátott már a lehetséges alternatívák kidolgozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!