Külföld

2010.10.12. 10:44

Ukrajnai baleset: zsúfolt buszba hajtott a vonat, 43 halott

Súlyos közlekedési baleset történt kedden Ukrajna keleti részében; utasokkal teli busz ütközött vonattal egy vasúti kereszteződésben, negyvenhárman meghaltak, kilencen megsérültek - közölte az ukrán kormányfő.

MTI

Egy busz az áthaladást tiltó fényjelzés ellenére a sínekre hajtott Dynipropetrovszk megyében, Marhanec településen. A sofőr figyelmen kívül hagyta azt is, hogy a vonat hangjelzéssel figyelmeztetett a veszélyre. 

A helyi vasúttársaság által kiadott közlemény szerint a fényjelzés az átjáróban működött, a látótávolság 700 méter volt a kereszteződés mindkét oldalán. A rendkívüli helyzetek minisztériumának veszteségmérlege szerint 43 halálos áldozata van a balesetnek, köztük három 7 és 15 év közötti fiú. Kilenc embert kórházban kezelnek súlyos sérülésekkel.

A kijevi kormány egyperces csenddel adózott a halálos áldozatok emlékének. Szerdára gyásznapot rendeltek el az országban. 


Mikola Azarov miniszterelnök a kormány ülésén bejelentette: döntést hoznak arról, hogy a tartalékalap terhére pénzt utalnak ki az áldozatok temetésére. A balesetben érintett minden család 12 és fél ezer dollárnak megfelelő támogatást kap.

A kormányfő utasította a belügyminisztert és a közlekedési tárca vezetőjét, hogy dolgozzanak ki programot az ilyen balesetek megelőzésére.

A liga.net ukrán üzleti hírportál jelentése szerint a baleset körülményeit ismertető Kosztyantin Jefimenko közlekedési miniszter közölte: a szerencsétlenül járt busz utasai kiáltoztak a sofőrnek, hogy álljon meg a vasúti átjáró előtt, mert működik a tilos jelzés, de az nem reagált a figyelmeztetésre. A minisztériumban azt is elmondták, hogy a mozdony mindössze 15 méterre volt az átjárótól, amikor a busz a sínekre hajtott, tehát lehetetlen volt nem észlelni a közeledő vonatot.

Az életben maradt utasok ugyanakkor azt mondták, hogy a busz megállt a vasúti átjáró előtt, a vezető kiszállt, néhány percig várakozott, majd visszaült, és a tilos jelzés ellenére egyenesen a mozdony elé hajtott.

OLDALTÖRÉS: Súlyos vasúti katasztrófák Európában


Súlyos vasúti katasztrófák Európában


Súlyos vasúti katasztrófák Európában


Súlyos vasúti katasztrófák Európában

 Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt évtized sok halálos áldozatot követelő európai vasúti tragédiáiról:

2000. január 4. - A norvégiai Aasta vasútállomásánn expresszvonat ütközött össze személyvonattal. A szerencsétlenségben 19-en meghaltak, 19 személy eltűnt.
   
2003. június 3. - A délkelet-spanyolországi Chinchilla közelében tehervonattal ütközött egy személyvonat. A balesetben 16 ember életét vesztette, 10 főt eltűntnek nyilvánítottak.
   
2004. július 22. - Törökország északnyugati részén, Sakarya tartomány Pamukova városának közelében kisiklott az Isztambulból Ankarába tartó expresszvonat. A tragédia 36 halálos áldozatot követelt.
   
2005. január 7. - A Bologna melletti Bolognina állomáson személyvonat rohant bele tehervonatba. A balesetben 20 ember meghalt, nyolcvanan megsebesültek.
   
2006. január 13. - A dél-oroszországi Uszty-Labinszkban összeütközött egy vonat és egy busz. A szerencsétlenségben 21 fő vesztette életét.
   
2006. január 23. - Montenegróban, Podgorica közelében kisiklott és szakadékba zuhant egy vonat. A katasztrófában 45 utas meghalt, 197 pedig megsérült.
   
2006. augusztus 21. - Spanyolországban, Kasztília és León autonóm körzet Palencia tartományában kisiklott egy expresszvonat hat vagonja. Hat ember meghalt, 36 megsebesült.
   
2006. szeptember 22. - Az észak-németországi Lathen közelében balesetet szenvedett egy mágnesvasúti szerelvény. 23 ember meghalt és tízen súlyosan megsérültek.
   
2006. október 11. - Az észak-franciaországi Zoufftgen városában frontálisan összeütközött egy személyvonat és egy tehervonat. A balesetnek 12 halottja és 21 sérültje volt.
   
2008. február 29. - Bulgáriában tűz ütött ki egy személyvonaton. A lángokban nyolc ember lelte halálát, ők a vonat két hálókocsijában utaztak.
   
2008. augusztus 8. - A csehországi Studenka közelében kisiklott egy EuroCity gyorsvonat, miután egy felújítás alatt álló közúti híd pillére rádőlt a sínekre. A balesetnek hét halálos áldozata és 75 sérültje volt.
   
2009. június 30. - Az olaszországi Viareggio város pályaudvarán kisiklott egy tehervonat, amelynek két, cseppfolyós gázt szállító tartálykocsija felrobbant. A baleset 21 halottat és 25 súlyos sérültet követelt.
   
2009. július 24. - Kisiklott Horvátországban egy Zágrábból Splitbe tartó személyszállító vonat. A szerencsétlenségnek hat halottja és ötvenöt sérültje volt.
   
2009. november 27. - A Moszkvából Szentpétervárra tartó Néva Expressz 14 kocsijából négy kisiklott, miután a vasúti sínek közelében nagy erejű robbanás történt. 26 ember meghalt, száz megsebesült.
   
2010. február 15. - Belgium egyik legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségében, a flandriai Halle város egyik pályaudvarának közelében összeütközött két egymással szembehaladó személyvonat, s több vagon kisiklott. A balesetben 18-an meghaltak, 11-en súlyosan, további 114-en könnyebben megsérültek.
   
2010. április 12. - Az olaszországi Dél-Tirolban, Merano városánál földcsuszamlás miatt kisiklott egy vasúti szerelvény két kocsija. Heten meghaltak, öten súlyosan, mintegy húszan könnyebben megsérültek.
   
2010. június 24. - Spanyolországban Barcelona közelében a castelldefelsi vasútállomáson 12 halottja és 17 sebesültje volt annak a szerencsétlenségnek, amelynek során egy személyvonat a síneken átkelő fiatalokat gázolt halálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!