Külföld

2010.11.16. 17:23

A csecsen elnök ellen is nyomoz az osztrák ügyészség

A sajtó hatalmas érdeklődése és szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg kedden Bécsben egy gyilkossági ügynek a tárgyalása, amelyet összefüggésbe hoznak Ramzan Kadirov csecsen elnökkel.

MTI

A három vádlottat azzal gyanúsítják, hogy részt vettek Umar Iszrailov csecsen menedékkérő tavaly januári meggyilkolásában. Az osztrák terrorelhárító hatóság feltételezése szerint a bűntény hátterében Ramzan Kadirov állt.
   
Iszrailovval fényes nappal, három lövéssel végeztek Bécsben a nyílt utcán. Az áldozatot a Kreml-hű Kadirov korábbi bizalmasaként ismerték. Ő maga azt állította, hogy azért kellett elmenekülnie Csecsenföldről, mert kegyvesztetté vált nála. Menekülése után feljelentette Kadirovot az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kínzás címén. A keresetet eljárási okok miatt elutasították, de Iszrailov a The New York Times hasábjain is megismételte vádjait.
   
A kedden kezdődött perben három vádlott állt bíróság elé. A negyedik gyanúsítottat viszont, akit a halálos lövések leadásával gyanúsítanak, nem sikerült elfogni.
   
Az elsőrendű vádlott a csecsen származású - bár osztrák nevet viselő - Otto Kaltenbrunner. Őt gyanúsítják a bűntény kitervelésével és előkészítésével. Sajtóbeszámolók szerint a vádiratban szerepel még az is, hogy "kapcsolatot tartott fenn a csecsen vezetéssel".
   
Az osztrák ügyészség Kadirov ellen is nyomoz, a vádemeléshez azonban nem áll rendelkezésre elég bizonyíték. A feltételezés szerint a tettesek eredeti szándéka az volt, hogy elrabolják Iszrailovot és visszahurcolják Csecsenföldre.
   
Belföldi megfigyelők szerint az orosz-osztrák viszonyt is megterhelheti a per, ha Kadirovra nézve kedvezőtlen fordulatot vesz, a csecsen elnök  ugyanis Moszkva támogatásával került a nyugtalan oroszországi régió élére és a Kreml támogatását élvezi a szeparatista lázadókkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!