Külföld

2010.11.29. 21:38

Amerikai katonákat lőtt le egy határőr egyenruhás férfi

Egy határőr egyenruhát viselő férfi lelőtt hat NATO-katonát hétfőn egy gyakorlaton Afganisztán keleti részén, Nangarhar tartományban - közölték a szövetséges erők. Egy neve elhallgatásához ragaszkodó amerikai védelmi illetékes később közölte, hogy a lelőtt katonák valamennyien amerikaiak.

MTI

Egy hónap óta ez volt a külföldi katonákat érő legsúlyosabb támadás. Az észak-atlanti szervezet tájékoztatása szerint a merénylővel végeztek a kialakult tűzpárbajban.
   
Nem tudni, hogy a merénylő tényleg az afgán fegyveres erők tagja volt-e, vagy beszivárgott közéjük. A lázadók gyakran bújnak rendőri vagy katonai egyenruhába merényleteik könnyebb végrehajtása érdekében. Voltak már olyan incidensek is, amelyekben a kiképzendő afgánok fordultak szembe oktatóikkal. Az ilyen esetek mutatják, hogy mennyire kockázatos az afgán fegyveres erők gyors felfejlesztésének a terve.
   
A francia hírügynökség kérdésére név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi illetékes Washingtonban megerősítette, hogy a lelőtt katonák amerikaiak voltak, de minden további kommentártól elzárkózott.
   
A hat újabb áldozattal 668-ra nőtt az idén Afganisztánban megölt külföldi katonák száma. Több mint kétharmaduk amerikai volt. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő keretében mintegy 150 ezer katona szolgál, több mint kétharmaduk szintén amerikai.
   
Az afgán rendőrség létszáma tavaly 27 százalékkal nőtt, és elérte a 125 ezret. A hadsereg esetében 42 százalék és 138 ezer fő az adat.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!