Külföld

2010.11.08. 20:57

Az EU-t aggasztják az orosz újságíróverések

Elfogadhatatlannak minősítette az Európai Bizottság szóvivője hétfőn orosz újságírók minapi megverését.Pia Ahrenkilde Hansen egyúttal az Európai Unió végrehajtó szervének nevében reményét fejezte ki, hogy a felelősöket utoléri az igazságszolgáltatás.

MTI

Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő szóvivője, Maja Kocijancic úgy nyilatkozott: az EU-t különösen aggasztja, hogy úgy tűnik, előre megfontolt bűncselekményekről van szó.  Üdvözölte viszont, hogy az orosz vezetés is jelezte, mielőbb fényt kíván deríteni a történtekre. 

Oleg Kasint, a Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap újságíróját szombat hajnalban verték össze, állapota hétfőn is súlyos volt. Egy Moszkva melletti településen, pénteken Szaratovban is megvertek egy-egy újságírót. Mindegyik támadást az áldozatok szakmai tevékenységével hozzák összefüggésbe. A bizottsági illetékesek szerint a történteket olyan kísérletként is lehet értékelni, amelynek célja az újságírók elhallgattatása. 

Arra a kérdésre a szóvivők nem válaszoltak egyértelműen, hogy a decemberi EU-orosz csúcstalálkozón uniós részről szóba hozzák-e a sajtószabadság ügyét. Ez a téma mindazonáltal időről időre megjelenik a kétoldalú tárgyalások napirendjén.

OLDALTÖRÉS: Elítélte az orosz újságírók elleni támadásokat az EBESZ illetékese

 

 

 

 Elítélte az orosz újságírók elleni támadásokat az EBESZ illetékese

Elítélte az orosz újságírók elleni legutóbbi támadásokat és a felelősök mielőbbi bíróság elé állítását követelte hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

A Kommerszant című napilap munkatársa elleni brutális támadás is ráirányítja a figyelmet az újságírók elleni ismétlődő erőszakra Oroszországban - írta Dunja Mijatovic Bécsben kiadott közleményében. A sajtószabadság-képviselő levelet intézett a tárgyban Szergej Lavrov orosz külügyminiszterhez.

Oleg Kasint, a Kommerszant című tekintélyes orosz politikai gazdasági napilap újságíróját szombat hajnalban verték össze, állapota hétfőn is súlyos volt. Két nappal később Anatolij Adamcsukot, a Zsukovszkije Vesztyi újságíróját verték össze ismeretlenek. Mindegyik támadást az áldozatok szakmai tevékenységével hozzák összefüggésbe.
   
Dunja Mijatovic üdvözölte, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasította a főügyészséget és a belügyminisztériumot, szenteljenek különleges figyelmet a Kasin-ügynek.
   
A büntetlenség újabb erőszakhoz vezet és bénító hatással van az oknyomozó újságírásra - hangsúlyozta

OLDALTÖRÉS: Oleg Kasin összevert újságíró ügye a figyelem középpontjában


Oleg Kasin összevert újságíró ügye a figyelem középpontjában


Oleg Kasin összevert újságíró ügye a figyelem középpontjában


Oleg Kasin összevert újságíró ügye a figyelem középpontjában

Továbbra is a figyelem középpontjában áll Oleg Kasin, a Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap újságírójának szombat hajnali összeverése: a tüntetések folytatódnak, s az Orosz Újságírók Szövetsége javasolta, hogy tiltakozásul minden lap  minden hónap 4-én  üres címoldallal jelenjen meg.

Kasint szombaton hajnalban verték össze Moszkvában, állapota hétfőn is súlyos volt, és a nyomozás szakmai tevékenységében és állampolgári állásfoglalásaiban látja bántalmazása okát. Hétfőn az interneten megjelent egy videofelvétel, amelyet térfigyelő kamerák rögzítettek, és állítólag Kasin összeverését mutatja: az illetékes hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az alig 80 másodperces felvétel valóban Kasint mutatja-e.  

Hétfőn kiderült: aznap egy Moszkva melletti településen,  pénteken pedig Szaratovban is megvertek egy-egy újságírót: mindkét támadást  az áldozatok szakmai tevékenységével hozzák összefüggésbe. 
   
Az orosz újságíró szövetség javasolta a nyomtatott sajtónak, hogy minden hónapban 4-én - ezen a napon verték meg Kasint - a lapok közöljenek címoldalukon üres felületet a következő felirattal: "Itt közölnénk azok neveit, akik megölték kollégáinkat és akik megrendelték ezeket a gyilkosságokat".
   
A Szovjetunió széthullása óta Oroszország az újságírók számára ugyanis az egyik legveszélyesebb országnak számít, csak 2000 óta 19 újságírót és nagyon sok jogvédőt öltek meg.
   
Világméretű feltűnést Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap csecsenföldi jogsértésekről hírt adó újságírója 2006-ban, és Natalja Estemirova hasonló témákkal  foglalkozó jogvédő tavaly történt meggyilkolása keltett, de a durván megvert, sőt részben nyomorékká ütlegelt újságíróknak se szeri, se száma. 
   
Egyre többen vélik úgy, hogy a Kasin elleni támadás összefügghet azzal a mozgalommal, amely a Moszkvával egybenőtt Himki erdői egy részének útépítés miatti kivágását próbálja megakadályozni. Az erdőirtás ellen fellépők közül már többeket megtámadtak, így két éve magatehetetlen nyomorékká verték Mihail Beketovot, a Himkinszkaja Pravda című helyi lap kiadó-főszerkesztőjét.
   
A Kasin-ügy nem utolsósorban azért is nagy figyelmet kelt, mert Dmitrij Medvegyev elnök még szombaton elítélte a támadást és felhívta az illetékes szerveket, hogy mielőbb találják meg a tetteseket, bár az elnök utasítása a korábbi esetekben nem vezetett eredményre. Az államfőhöz intézett nyílt levelet több mint 600 vezető újságíró írta alá, s a rendőrség moszkvai székházánál hétfőn is tüntettek: mindig egy-egy személy tartja a plakátot, amelyen követelik az ügy felderítését, az ilyen utcai akció ugyanis nincs engedélyhez kötve.
   
A Vedomosztyi című lap szerkesztőségi kommentárban rámutatott: Oroszországban a sajtó már régen nem tekinthető negyedik hatalmi ágnak, s ebben vétkes a többi három ág, de maga a sajtó is, mivel a szakmai közösség eddig elég lanyhán reagált a hasonló ügyekre, s így ideje lenne összefogni már. A tömegtájékoztatás jelentős része állami felügyelet alatt áll, ami eltorzítja a gazdasági ösztönzők hatását, és akadályozza a független sajtó piacának fejlődését. Ezért az újságíróknak el kell érniük, hogy a törvények az ellenük irányuló bűncselekményeket úgy tekintsék, mintha az állam ellen irányulnának - írta a lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!