Külföld

2010.11.20. 09:26

Berlusconi és egy maffiavezér között közvetített az elítélt szenátor

Összekötőszerepet játszott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és a szicíliai maffia egykori főnöke között az az olasz szenátor, akit maffiakapcsolatai miatt ítéltek el Olaszországban - legalábbis erről tanúskodnak bírósági periratok.

MTI

A palermói fellebbviteli bíróság júniusban másodfokon a maffiával való együttműködés vádjával hét év börtönbüntetetésre ítélte Silvio Berlusconi egykori közeli munkatársát és üzleti partnerét, Marcello Dell'Utri szenátort.
   
Az ítéletet hirdető bíró péntek este teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta a verdikt 641 oldalas indoklását, s ebben az szerepel, hogy a szenátor összekötőszerepet játszott a szicíliai maffia, a Cosa Nostra egyik vezetője, Stefano Bontate és Berlusconi között, amikor az utóbbi még nem volt miniszterelnök.
   
A bírói irat maffiafőnököket idéz, akik szerint Berlusconi Fininvest nevű vállalata védelmi pénzeket fizetett a Cosa Nostrának azért, hogy tévéantennákat szerelhessen fel Szicíliában. Dell'Utri tudatosan közvetítőszerepet vállalt a maffia és Berlusconi üzleti érdekeltségei között, hozzájárulva a Cosa Nostra megerősödéséhez.
   
Dell'Utri az olasz miniszterelnök vezette konzervatív mozgalom egyik szenátora és Berlusconi Publitalia nevű reklám-vállalkozásának alelnöke volt. Korábban mindketten tagadták, hogy kapcsolatban álltak a maffiával.
   
A perirat Berlusconi számára nehéz időszakban került nyilvánosságra, december 14-én ugyanis a parlament felső- és alsóházában egyaránt bizalmi szavazást tartanak a kormányról. A Berlusconi-kabinet sorsa azóta bizonytalan, hogy a miniszterelnök július végén szakított szövetségesével, Gianfranco Finivel, aki a minap kiléptette a kormányból az általa delegált minisztereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!