Külföld

2010.11.04. 22:14

Forbes: a kínai elnök hatalma nagyobb, mint Obamé

Hu Csin-tao kínai elnök a világ legnagyobb hatalmú vezetője a Forbes magazin szerint .A kínai államfő a kéthetente megjelenő amerikai lap csütörtökön kiadott értékelése szerint letaszította a világranglista éléről az Egyesült Államok elnökét.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Barack Obama mozgásterét erősen beszűkítette a republikánusok kedden aratott választási győzelme, amelynek eredményeképpen az ellenzéki párt megfosztotta a kormányzó demokratákat a képviselőházi többségtől. A konzervatívok a szenátusban kisebbségben maradtak ugyan, de megerősítették pozícióikat.
   
A Forbes a 6,8 milliárdos emberiség 68 legnagyobb hatalmú vezetőjét rangsorolta. A lap szerint Hu elnök "csaknem diktátori ellenőrzést gyakorol 1,3 milliárd ember, a világ lakosságának egyötöde felett. Nyugati kollégáival ellentétben bosszantó bürokraták és bíróságok akadékoskodása nélkül megfordíthatja a folyókat, városokat építtethet, bebörtönöztetheti a másként gondolkodókat, és cenzúráztathatja az internetet."
   
Obama demokratái "hatalmas csapást szenvedtek el" az amerikai félidős választásokon -  írta a lap, amely szerint az elnökre hivatali idejének hátralevő két évében hatalmas nyomás fog nehezedni, s ez akadályozni fogja programjának megvalósításában. Obama tavaly még a legnagyobb hatalmú ember volt a világon és két éven át széleskörű reformokat vezetett be hazájában. Az amerikai elnök ugyanakkor még mindig a világ legerősebb és legnagyobb pusztító erejű haderejének főparancsnoka és a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő gazdaságának vezetője. Nem hivatalosan ő a "szabad világ vezetője" - írta a Forbes.
   
Az erőlistán a harmadik helyen Abdalláh szaúdi király szerepel, akit Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, XVI. Benedek pápa és Angela Merkel követ a sorban. Az első tízbe tartozik még David Cameron brit miniszterelnök, Ben Bernanke, a központi bank szerepét betöltő amerikai Federal Reserve elnöke, Sonia Gandhi, az indiai kormánypárt elnöke, aki a lap szerint India tényleges vezetője, valamint Bill Gates, a Microsoft alapítója, Amerika leggazdagabb embere, aki 30 milliárd dollárt adományozott jótékonyságra, és hasonló magatartásra vett rá negyvenet a világ vezető mágnásai közül.
   
A magyar származású Nicolas Sarkozy francia államfőt a Forbes a 19. helyre sorolja. Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor a 31. helyen áll, Ban Ki mun ENSZ-főtitkár a 41-en, Oszama bin Laden pedig az 57-en. A felsorolást a 68. helyen Julian Assange, az iraki és az afganisztáni háborúra vonatkozó, titkos Pentagon-iratokat kiszivárogtató WikiLeaks főszerkesztője zárja.
   
A nők közül a Forbes Dilma Rousseff  brazil elnököt (16. hely), Hillary Clinton amerikai külügyminisztert (20.) és Oprah Winfrey televíziós műsorvezetőt sorolta idén a hatalmasok élcsoportjába. 

OLDALTÖRÉS: Tizenhét milliárd eurós értékben írt alá gazdasági szerződéseket Kína és Franciaország

Tizenhét milliárd eurós értékben írt alá gazdasági szerződéseket Kína és Franciaország

Tizenhét milliárd eurós értékben írt alá gazdasági szerződéseket Kína és Franciaország

Tizenhét milliárd eurós értékben írt alá gazdasági szerződéseket Kína és Franciaország

Franciaország és Kína mintegy 17 milliárd eurós értékben írt alá gazdasági szerződéseket, többek között a Total olajipari, az Airbus repülőgépgyártó és az Areva nukleáris erőműépítő cégekkel csütörtökön Párizsban, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök franciaországi látogatásának első napján.

A megállapodások szentesítésére a francia elnöki hivatalban a két ország vezetőjének és kormánytagjainak jelenlétében ünnepélyes keretek között került sor. A kínai vendéget és feleségét - akik háromnapos hivatalos állami látogatásra érkeztek Franciaországba - Nicolas Sarkozy francia államfő és neje, katonai tiszteletadás mellett, személyesen fogadta délután a párizsi Orly repülőtéren.
   
"Kínára nem kockázatként, hanem lehetőségként kell tekintenünk" - mondta a francia elnök a sajtónak néhány órával kínai kollegája érkezése előtt.
   
A Total francia olajipari vállalat és a China Power Investment Corporation (CPI), Kína egyik legnagyobb energetikai vállalata egy petrolkémiai üzem létesítéséről egyezett meg az ázsiai országban. A befektetés összértéke a Total közlése szerint 2-3 milliárd euró között mozog.
   
Az Airbus összesen 14 milliárd eurós értékben 102 repülőgép eladásáról írt alá szerződést az Air China, a China Eastern és a China Southern kínai légitársaságokkal, valamint egy repülőgépeket bérbeadó céggel - közölte a francia elnökség. A megállapodás ötven A320-as, 42 A330-as és 10 A350-as gépre vonatkozik.
   
Az Areva uránium eladásra vonatkozó szándéknyilatkozatot kötött a China Guangdong Nuclear Power Company (CGNPC) energetikai céggel 3 milliárd eurós értékben.
   
A kínai elnök a két ország közti megbékélés jeleként először látogatott Franciaországba. A 2008-as pekingi olimpiát megelőzően a láng párizsi útjának a tüntetések miatti botrányba fulladása, a tibeti kérdés és a dalai láma franciaországi támogatása miatt megromlott kínai-francia viszony a közös gazdasági érdekek okán lépett új szakaszba, amely ellen francia jogvédő szervezetek hevesen tiltakoztak.
   
A kínai elnök érkezésekor mintegy négyszáz tüntető az Eiffel-toronynál követelte az emberi jogok tiszteletben tartását Kínában, valamint az idei Nobel-békedíjas, a jelenleg 11 éves börtönbüntetését töltő Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai emberjogi harcos és demokráciapárti aktivista szabadon engedését.
    
A kínos kérdések elkerülésére Hu Csin-tao nem tart sajtótájékoztatót, és nem szólal meg nyilvánosan franciaországi útján. A tiszteletére - a francia gazdasági és művészeti élet mintegy 250 tagjának jelenlétében - rendezett csütörtök esti díszvacsorán, az Elysée-palotában elhangzott pohárköszöntőjében viszont jelezte, hogy Kína minden erejével támogatni fogja Franciaországot a G20-ak november 12-én kezdődő soros elnökségének sikerre vitelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!